nubes rotas
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
21°

Els jutges dicten una altra sentència que blinda les Àrees de Reconversió del PTM

El TSJB reconeix el poder arbitrari del Consell de Mallorca per protegir diferents una zona o altra

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) ha emès una sentència -la segona sobre el mateix assumpte- que blinda políticament i jurídicament les Àrees de Reconversió (ART) que figuren en el Pla Territorial de Mallorca. La sentència desestima el recurs contenciós administratiu interposat per Promociones Urbanas Nort SL contra el Pla Territorial de Mallorca aprovat el 13 de desembre de 2004 pel ple del Consell. La sentència dicta la «conformitat» de dret del Pla i acaba de ser notificada al Consell de Mallorca. Per tant, el Tribunal Superior de Justícia de les Balears dóna validesa al poder arbitrari del Consell de Mallorca per incloure una zona o una altra en el Pla Territorial.

El recurs que ha estat desestimat és conseqüència de la retirada del Pla Territorial de Mallorca «d'un cop de ploma», segons assenyala la sentència, de les Àrees de Reconversió Terrritorial 10.7 «les Planes-Son Castelló» i 10.8 «Muleta (Sóller) i Son Massot (Calvià)». Encara que la sentència admet que aquesta no va ser «la manera de fer les coses», també recorda que va ser l'Ajuntament de Calvià qui va sol·licitar la seva retirada del Pla Territorial. «La decisió d'eliminar-ne aquestes zones no va respondre a criteris tècnics, jurídics o d'interès general, sinó a mera conveniència o arbitrarietat política», assenyala la sentència.

A les Planes, origen del conflicte, s'havia previst la construcció de 30 habitatges per hectàrea de planta baixa més tres altures. En total, s'autoritzava un màxim de 250 habitatges en una superfície total urbanitzable de 93.758 metres quadrats. Tanmateix, aquesta possibilitat d'edificar a les Planes va ser rectificada pel Consell de Mallorca quan l'Ajuntament de Calvià va sol·licitar que aquesta zona i Son Massot no es considerassin Àrea de Reconversió Territorial.

Finalment, el Consell va optar per eliminar del Pla Territorial Son Massot i també les Planes, tots dos del municipi de Calvià.La sentència considera que en aquestes dues zones s'hi va produir una extralimitació del batle de Calvià, Carlos Delgado, en no accedir a la petició dels socialistes de sotmetre a la votació del ple el futur de les Planes i de Son Massot.

La sentència no entén que el Partit Popular votàs en contra de la retirada i que, tanmateix, qüestionàs l'edificació, sobretot a Son Massot. Finalment, es va demanar al Consell de Mallorca que l'àrea de les Planes i la de Son Massot no es considerassin Àrees de Reconversió Territorial. El batle calvianer, Carlos Delgado, va arribar a afirmar per desembre de 2004 que els jutges obligarien a requalificar les Planes, però el que ha succeït ha estat exactament el contrari. S'ha donat la raó a l'acord adoptat per Unió Mallorquina i pel Partit Popular en el Consell de Mallorca.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris