cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

Cort multarà particulars de 3.765 cases velles per vulnerar la seguretat pública

Just 1.535 edificis centenaris sol·licitaren passar la inspecció tècnica, el 30% dels 5.300 totals

L'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma obrirà expedients sancionadors als propietaris de 3.765 immobles de més de cent anys per posar en perill la seguretat pública, després d'haver incomplert els terminis per passar la inspecció tècnica d'edificis. A aquests particulars, els recauran multes que oscil·len entre els 150 i els 1.800 euros, depenent de la gravetat de la infracció.

Aquesta ordenança municipal obliga els titulars de les finques més antigues a fer-ne una revisió sobre l'estat de conservació per evitar que les façanes o les estructures internes d'aquestes cases velles decaiguin fins a la ruïna en prejudici de la seguretat dels ciutadans. La data límit finalitzà el 31 de desembre passat.

La multitud de transgressions de l'ordenança fa replantejar a Cort un canvi de sistema, perquè l'actual «no funciona». Segons explicà la gerent d'Urbanisme, Yolanda Garví, el Consistori té registrats uns 5.300 edificis de més de cent anys. Això vol dir que el 70% d'aquests propietaris ni tan sols no tramitaren al Consistori la sol·licitud per passar la inspecció i, per tant, segons la mateixa Garví, estan «fora de la llei». La resta dels 1.535 immobles, un 30%, sí que compliren els tràmits obligats. En aquests casos, l'Ajuntament hagué d'informar de manera desfavorable les sol·licituds presentades per propietaris de cinc edificis.

En concret, l'Ajuntament ordenà a aquests particulars la necessitat de fer «obres urgents» als seus edificis, ja que s'hi havien detectat insuficiències de caràcter greu per l'elevat grau de deteriorament de les estructures, amb probabilitats de demolir-se. Aquestes finques es troben ubicades pel centre de la capital, entre Avingudes i el centre històric de Palma. Fonts municipals assenyalaren que tres d'aquests propietaris ja tenen incoats expedients de disciplina urbanística oberts en anteriors ocasions. Segons l'ordenança de protecció d'edificis, aquestes infraccions són tipificades com a greus perquè acumulen l'agreujant de reincidència. Ara, aquests propietaris tenen sis mesos per presentar la llicència des de la data de l'emissió de l'informe no favorable. En casos extrems, Cort pot adoptar mesures urgents a través d'una ordre d'execució subsidiària dictaminada pel Consistori per complir la disciplina urbanística.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris