lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
26°

La crisi immobiliària fa tancar la meitat d'oficines de venda de pisos de Balears

Les que desapareixen, unes 800, eren franquícies i 'xibius' que van obrir en ple boom del sector

93080

Els cartells de pisos en venda cada pic duren més temps a les façanes.

La crisi del sector immobiliari ha començat a provocar les primeres víctimes a l'Arxipèlag. Segons el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API), de les 1.600 agències immobiliàries o oficines de venda de pisos que hi havia a Balears en ple boom immobiliari, ara ja només en queden la meitat, unes 800.La majoria de les agències que han hagut de tancar portes eren, en realitat, 'xibius' o petites oficines de venda d'immobles que s'ubicaren a les Illes quan els pisos es venien sols. Ara, una vegada el boom immobiliari ha passat a la història, aquests despatxos, alguns dels quals just tenien un empleat amb un telèfon mòbil, han desaparegut dels carrers.També han notat la davallada de vendes d'immobles les grans cadenes, com Fincas Corral o Tecnocasa, que han optat per tancar part de la xarxa d'oficines, una situació que també s'ha viscut a les Illes Balears.En canvi, segons el president del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària, Josep Oliver, aquest col·lectiu no ha notat tant el final del boom immobiliari, perquè disposa d'una estructura més assentada i no depèn tant d'una conjuntura desfavorable com l'actual. Tant és així que, fins i tot, durant el darrer mes s'han comptabilitzat 25 nous col·legiats i ara ja en sumen 300 a Balears.

Tot i que hi ha compradors d'immobles, cada pic costen més de col·locar les propietats més cares. De fet, sí que es detecta una davallada de compradors estrangers, que havien contribuït al boom immobiliari de la costa. Així ho constata el major constructor d'habitatges del Regne Unit, Taylor Wimpley, que patí l'any passat un descens del 44% en les seves vendes a l'Estat i té previst revisar el valor de les seves promocions a Andalusia, llevant peninsular i Balears.Actualment, Taylor Wimpey té vuit promocions immobiliàries a diversos punts de la costa mallorquina i té projectes a Menorca i a Eivissa.Si això passa amb les promotores estrangeres, les estatals no es queden enfora i tancaran el primer trimestre de 2008 amb mig milió d'habitatges nous en stoc, acumulats des de finals de 2006, segons l'Institut de Pràctica Empresarial.

Aquest stock habitatge nou s'explica, en gran part, per la davallada de vendes a la meitat que es registrà l'any passat i s'ha de sumar a una xifra similar de pisos usats que es troben en venda. I tot això quan, segons l'oficina d'estadística comunitària (Eurostat), Espanya és l'Estat de la UE on més davallà la producció en el sector de la construcció el passat novembre. La caiguda respecte a octubre fou del 3'9% a l'Estat, quan al conjunt de la UE baixà el 0'2%.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris