nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

El Govern justifica la seva llei urgent de protecció amb informes ambientals

Les 14 zones analitzades també presenten riscos que en desaconsellen la urbanització

Les zones incloses a la llei urgent de protecció del territori, impulsada pel Govern, estan en una situació de fragilitat ambiental i paisatgística, que avala la seva reclassificació com a espais protegits, a través de la inclusió en Àrees Naturals d'Especial Interès (ANEI) o Àrees Rurals d'Interès Paisatgístic (ARIP) colindants.

El conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens, presentà ahir l'informe ambiental realitzat pel seu departament, que arriba a aquesta conclusió i justifica així «l'elecció i la necessitat de protegir les zones delimitades a la llei i preservar-les d'una possible transformació urbanística».

L'elaboració d'aquest estudi ambiental detallat per a cada zona va ser una exigència d'UM per donar el seu vistiplau a la norma. Vicens i el director general d'Ordenació del Territori, Bernat Aguiló, manifestaren ahir que era el seu departament, com a impulsor de la llei, l'encarregat de fer els informes, i no la Conselleria de Medi Ambient (UM).

Els estudis ambientals sobre les catorze zones analitzades avaluen la seva situació, puntuant amb un màxim de cinc punts, indicadors com la fauna, la vegetació, la qualitat i la fragilitat paisatgística. Del total cinc obtenen una puntuació de quatre: cala Carbó-cala Botana (Pollença), Son Real (Santa Margalida), cala Regana (Llucmajor), cala d'Hort i punta de la Pedrera; les dues darreres, a l'illa d'Eivissa. La resta obtenen tres punts.

Aguiló explicà que cap d'aquestes obté la màxima puntuació, perquè les àrees que mereixerien cinc punts ja es troben protegides a través de diferents figures normatives. L'informe no inclou l'ampliació de l'àrea de protecció prevista per a cala Blanca (Andratx) i cala Marçal (Felanitx), que s'introduirà d'acord amb el PP a través d'una esmena al Parlament, tampoc l'estudi de les zones humides de les Fontanelles (Palma) i les Feixes (Eivissa). Aquest indrets estan inclosos a la llei, però només se suspenen els projectes urbanitzadors prevists allà, a l'espera de poder evitar-los definitivament modificant planejaments específics.

Vicens i Aguiló destacaren que l'informe, amb una fitxa exhaustiva per a cada zona estudiada, també analitza els riscos naturals per a la seva urbanització. En aquest cas, aquestes també presenten perills com incendis, contaminació d'aqüífers, erosions o esllavissades.

El conseller destacà que l'informe avala, «de manera novedosa», que la normativa urgent prevegi la reclassificació de terrenys afectats per projectes urbanitzadors que segueixen criteris ambientals i paisatgístics. «I tot per preservar la qualitat de vida dels ciutadans, tal com estableix l'Estatut en aquest sentit», afegí.

Per la seva banda, Aguiló destacà la col·laboració mantinguda sobre aquesta normativa amb el Consell de Mallorca, que precisament ahir aprovà una moratòria a les zones incloses fins que no entri en vigor la llei. «Estam contents d'haver encetat el camí», digué.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris