cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
14°

Balears registra la taxa més baixa de donacions d'òrgans dels darrers anys

Antoni Gayà féu referència a la davallada de morts encefàliques com una de les principals causes

El nombre de donacions d'òrgans davallà a les Balears el 2007, any en què es totalitzaren 33 donacions, la qual cosa suposa una taxa mitjana de 32 per milió d'habitants, segons les dades fetes públiques ahir pel ministre de Sanitat, Bernat Soria. D'acord amb les dades, l'any 2005, es registraren 46 donacions a les Illes, amb una taxa de 46,9 per milió d'habitants, i el 2006, va baixà a 42 donacions, amb una taxa mitjana de 42, però Balears va seguir entre els primers llocs estatals.

Tot i aquestes dades, Espanya assolí en 2007 el seu «rècord històric» de donants, 1.550, la qual cosa eleva la taxa mitjana a 34,3 per milió d'habitants. Soria presentà el balanç amb el coordinador de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Rafael Matesanz, i afirmà que l'any passat es realitzaren 3.829 trasplantaments, amb «màxims històrics» en el renals (2.210), els hepàtics (1.112) i els pulmonars (185). El ministre informà que s'ha registrat un descens en els trasplantaments cardíacs, de pàncrees i d'intestí, a causa, en part, del canvi de perfil del donant, cap a un de major edat i, per tant, amb més dificultat per preservar en bon estat aquests òrgans.

Soria destacà el «fenomen» de la Rioja, amb 74,2 donants per milió d'habitants, que s'ha convertit en la comunitat amb major taxa de donació «mai no assolida al món». La segueixen Astúries (48,6), Cantàbria (45,6), Canàries (44,3), Múrcia (41,7), País Basc (41,1) i Aragó (40), de manera que fins a set comunitats superen els 40 donants per milió, xifra considerada com a «objectiu» per a tot l'Estat, matisà.

D'altra banda, el coordinador autonòmic de Trasplantaments, Antoni Gayà apuntà com a principal causa d'aquesta davallada en el nombre donacions a la Comunitat, «al fet que hi ha hagut menys morts encefàliques que altres anys, sobre tot d'accidents de trànsit». Gayà afirmà, que tot i les dades, no ha augmentat el nombre de negatives ni el de contraindicacions mèdiques a l'hora de fer trasplantaments, però apostà per millorar la detecció de possibles donants en tots els centres sanitaris de les Illes.

Pel que fa al tema de les donacions de viu, que a Balears no es practiquen i que a l'Estat també s'han incrementat de manera considerable, Gayà afirmà que «estam treballant el tema perquè ha quedat demostrat la seva eficàcia en determinats casos i determinades circumstàncies, però la seva aplicació a les Illes no serà en un futur immediat» .Aquest tema també fou un dels principals que es tractaren en un reunió que mantingué ahir el president del Govern, Francesc Antich i el conseller de Salut, Vicenç Thomàs amb la directiva de les associacions Alcer i Adiba. Segons explicà la seva presidenta, Manuela de la Vega «davant la davallada tan important hem demanat a Antich que l'Administració posi en marxa 3 o 4 campanyes de conscienciació per fomentar la donació d'òrgans» .

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris