nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

«Ens expulsen de casa perquè vaig estar a la presó addicte a la droga»

Un desnonament a la Gerreria deixa una família en «desprotecció»

«Ens fan fora perquè la meva mare anà a cercar-me a la presó i visc al seu pis», denuncia Antonio Manzano. Ell és el fill de Vicente, de 51 anys, i de Carmen, de 54. Fa devers cinc anys que aquest matrimoni viu a la plaça de Llorenç Bisbal, al barri de la Gerreria de Palma amb els seus néts i amb la nora. Això serà per poc temps. Una ordre de desnonament del Patronat d'Habitatge els obliga a abandonar l'immoble en un termini màxim d'un mes, el 14 de febrer. L'excusa és que des del mes d'octubre deuen tres mensualitats d'un total de 1.000 euros del lloguer del pis, inserit a la borsa d'habitatge que pertany a aquest òrgan municipal.

Contra aquest argument, els afectats sostenen que deixaren de pagar quan els responsables del Patronat els alertaren que no tenien cap intenció de renovar-los el contracte, que s'incrementà de 150 a 300 euros. «Estàvem disposats a pagar-ho, sempre hem complert, però no ens deixaren l'opció de triar», afirma Carmen. En vista de la negativa, preferiren estalviar-se el lloguer en canvi de poder afrontar el sobrecost que val l'entrada per accedir a un pis nou.

Aquesta és la versió oficial, però la família Manzano sap que els motius autèntics del seu desnonament provenen dels prejudicis d'alguns propietaris després de saber el passat tràgic que arrossega aquest matrimoni, amb un fill tancat entre reixes per haver estar enganxat a les drogues. Ara es medica amb metadona i es troba en procés de rehabilitació, la qual cosa li impossibilita, encara, poder accedir a una feina.

En aquesta finca del número 5 de la plaça Llorenç Bisbal hi viu una família integrada per nou membres, cinc dels quals són menors de 7, 10 i 12 anys. Tots es mantenen amb el salari de poc més de 900 euros que cobra el cap de família, Vicente Manzano, com a repartidor de menjar d'una cadena de supermercats. La mísera pensió de 400 euros que cobra la seva dona, Carmen, els ajuda a arribar una mica «menys ofegats» a finals de mes.

En aquests moments, la matriarca compleix el tercer grau a la presó, on només hi dorm. Parteix de casa a les 20.30 hores i surt del centre a les 06.30 per poder cuidar tot el dia els seus néts menors, entre els quals es troba Carmen, afillada pels mateixos padrins perquè no té pare, i Vicente, fill propi d'Antonio, en fase de desintoxicació. La condemna de tercer grau que pesa sobre la matriarca durarà devers tres anys. Tot per culpa de la droga. La sentència se la repartí amb el seu marit, que just acaba de sortir de la presó. S'evitaren, així, coincidir en el mateix període dins el centre penitenciari. Ara estan nets, han complert la sentència dictaminada per la Justícia i ningú més no té dret de lapidar-los pel seu passat.

«Ens digueren, sense cap contemplació, que havíem de fer les maletes i cercar-nos la vida», recrimina Vicente. La mitjana dels pisos de lloguer oscil·la entre els 500 i els 700 euros. Això és la mitat dels ingressos que arriben a casa per alimentar nou persones».

Els requisits per poder accedir a un pis són estar empadronat a Palma més d'un any i un contracte de feina. Els inquilins tenen l'obligació de notificar quantes persones viuran a l'immoble. Qualsevol canvi s'ha de comunicar a l'òrgan municipal que, a la vegada, n'informa el propietari de la finca per obtenir el seu permís. La família Manzano avisà de l'entrada del seu fill al pis i complí aquests paràmetres.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris