cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

«Encara hi ha gent que oblida que els animals són éssers vius»

Josefina Vivancos, responsable del refugi d'animals de Pollença

FRANCESC GOST. Pollença.

La pollencina Josefina Vivancos Cabanellas gestiona, des de fa 25 anys, el refugi d'animals de companyia de Pollença. Juntament amb un grapat de persones -l'associació té devers 130 membres- es dedica a la tasca de recollir i cuidar els animals de companyia que són abandonats -no tan sols al terme de Pollença, sinó també en altres pobles de la contrada-, amb la intenció de facilitar-ne la reubicació en un altre entorn familiar. Actualment, a les dependències del refugi hi conviuen gairebé un centenar d'animals, entre moixos i cans.

-Per què és necessari un refugi d'animals de companyia?
-Per un motiu principal, la necesitat de trobar una llar nova per als animals abandonats, renunciant per tant al seu sacrifici, que és una cosa que volem evitar. Col·laboram amb altres associacions -de les Illes, però sobretot d'Alemanya- i trobam famílies disposades a acollir-los en molts de casos. Treballam de manera molt estricta, amb els controls preceptius, vacunes... i entregam unes memòries explicatives a l'Ajuntament sobre la tasca feta durant l'any.

-La gent encara considera els animals com una jugueta?
- En vint-i-cinc anys l'actitud de les persones en relació amb els animals ha canviat moltíssim, però encara queda molt de camí per recórrer en aquest sentit. Sempre ho deim als pares de nins o nines petits que vénen a demanar un animal: explicau-los que no és una jugueta, i per això si veim que l'infant és molt petit -per exemple, de menys de tres anys- no solem aceptar la seva oferta, perquè entenem que amb aquesta edat és molt poc probable que pugui donar a l'animal les atencions que necessita. Per desgràcia, i a pesar dels grans canvis registrats durant aquests anys, encara hi ha gent que oblida que els animals són éssers vius, no coses.

- Quines són les causes principals d'abandonament?
-Les excuses que posa la gent quan abandona un animal sempre són les mateixes, però sovint hi abunden les mentides, encara que n'hi ha que encara et diuen que volen deixar el ca perquè n'hi han regalat un que els agrada més. Hi ha molta gent que no vol assumir que un animal du feina, ocasiona molèsties, embruta la casa. I quan els propietaris nous en són conscients, en un alt percentatge de casos simplement els abandonen. Per exemple, jo estic segura que la mitat dels animals de companyia que s'han regalat per les passades festes de Nadal acabaran aviat aquí o en una institució semblant. I llavors començarà realment la nostra tasca.

- Quines passes es fan des del moment que recolliu un animal abandonat?
-Obrim una fitxa amb les seves dades, els vacunam i també el sotmetem a una operació per castrar-lo, perquè ho consideram imprescindible, pel bé de l'animal i dels seus futurs propietaris. Durant el 2006 vàrem fer entrega d'un total de 320 animals de companyia a famílies que els varen adoptar, i aquesta és una xifra important per un poble com Pollença. Quant a la gent que abandona els animals, solen plorar molt en el moment que els deixen, però normalment no canvien d'opinió per tornar a cercar-los.

-Com es finança el refugi?
- Primer, amb les quotes que paguen els membres de l'asociació i també amb els recursos que obtenim dels dos mercadets que feim cada any: en el darrer recaptàrem prop de 18.000 euros i ens visitaren gairebé 2.000 persones. Però la font principal és l'Ajuntament de Pollença, de qui sempre hem tingut el màxim suport -amb tots els colors polítics- tant amb ajudes econòmiques directes, com amb la col·laboració de la Policia Local a l'hora de fer la nostra tasca. En aquest sentit, he de dir que la implicació del consistori pollencí és exemplar, com també és de valorar el suport del poble de Pollença.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris