lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
26°

El fiscal demana que el jutge Castro declari en el judici pel cas Son Banya

El magistrat instruí les diligències i després s'abstingué, per «enemistat» amb l'agent

87022

El jutge Castro conversa amb el seu fill durant una batuda policíaca a Son Banya el 2001. El ciutadà paraguaià Nacho, implicat en la causa.

P.M./G.P. Palma.

El fiscal Adrián Salazar, que representa el Ministeri Públic en l'anomenat cas Son Banya, demana que declari com a testimoni el jutge Castro quan se celebri la vista oral.

En l'escrit de la qualificació provisional dels fets, del qual s'informà en part a l'edició d'ahir, el fiscal proposa una sèrie de mitjans de prova. Entre ells hi ha el del testimoni de policies, guàrdies civils, testimonis civils i la del jutge José Castro. El magistrat fou el que va instruir les primeres diligències del cas.

El cas que s'obrí arran del robatori d'uns set milions d'euros al poblat, la matinada del 17 d'abril de 2006. Posteriorment es produïren els presumptes delictes de segrest, tortures, i més endavant s'obrí una altra investigació sobre el llavors cap del Grup d'Atracaments i la seva companya.

El 13 de març de 2007 el magistrat va dictar un acte d'abstenció, que es va basar en l'«enemistat manifesta» amb el policia. En el seu escrit, Castro relatava que ell i el policia despatxaven gairebé a diari per les investigacions obertes i que junts varen dissenyar «una singular estratègia» per capturar tres paraguaians que havien fugit de Mallorca. En confirmar-se l'abstenció, el sumari va passar a les mans d'un altre jutjat, el titular del qual també es va abstenir i, finalment, el tramità el Jutjat d'Instrucció 9 de Palma.

A part del jutge Castro, el fiscal sol·licita que entre d'altres declarin com a testimonis el llavors cap superior del CNP, el cap del Grup IV d'Assumptes Interns i el cap del Grup d'Estupefaents. A més de l'escrit del fiscal, el magistrat del Jutjat d'Instrucció 9 ha rebut també el de l'acusació particular, que representa el lletrat José Castro, fill del jutge. L'advocat representa els interessos d'Ignacio Durand, el ciutadà paraguaià que va denunciar haver estat torturat i segrestat per unes 20 persones del poblat de Son Banya, la majoria familiars de La Paca.

Ignacio Durand, conegut per Nacho, denuncià al seu dia que fou víctima del segrest i tortures perquè un grup de persones residents en el poblat pensaven que ell havia tingut una participació directa en el robatori.

També, en l'acusació s'assenyala que el cap d'Atracaments i la seva companya li proposaren partir de Mallorca, a ell i a dos compatriotes, i li varen assegurar que li donarien molts doblers si finalment ho feia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris