cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
22°

El consell polític del PSM vota a favor de la coalició nacionalista

La decisió final es va prendre per 59 vots a favor, 27 en contra i 8 abstencions

El PSM liderarà la coalició nacionalista a les generals. El seu consell polític -màxim òrgan de direcció entre congressos- va decidir ahir, després d'un tens debat però amb un marge de vots més ample de l'esperat en principi -59 a favor, 27 en contra i 8 abstencions-, constituir una coalició amb Unió Mallorquina (UM), Esquerra Republicana (ERC) i Entesa per Mallorca, que encapçalarà l'actual senador autonòmic i exlíder del PSM, Pere Sampol. La seva candidatura s'aprovà per unanimitat.

Els vots en contra anaven dirigits que sortís endavant la prosposta alternativa presentada per les joventuts del partit per mantenir la coalició del Bloc per aquests comicis amb Esquerra Unida-Els Verds (EU-EV). Amb el 63% de vots favorables a la inicial, es va descartar això i es ratificà l'acord pres dilluns passat per l'executiva després de setmanes de debat intern. Que la decisió que prenia ahir el PSM no era fàcil ho demostra la forta assistència de militants a la reunió -prop d'un centenar dels 150 membres del consell polític- i el fet que aquesta s'allargàs durant tres hores.

El màxim òrgan de direcció del PSM no va ser unànime i les veus a favor i en contra del projecte se succeïren en els diversos torns de paraules que s'obriren després que el secretari general de la formació, Biel Barceló, defensàs la necessitat de conformar la coalició nacionalista. Durant la reunió, les posicions contràries es feren sentir amb veus significatives dins el partit, mentre que els membres de l'executiva i bona part de les agrupacions locals defensaven la decisió presa dilluns. La direcció del PSM s'hi jugava el futur en el cas que la proposta no sortís endavant, i la reunió del consell polític s'havia preparat entre la militància i les agrupacions.

Una intervenció decisiva va ser la de Pere Sampol. El senador volgué transmetre als seus companys que el mateix esforç que realitza el PSM per integrar-se en aquesta coalició, també la fan la resta de partits, especialment UM, acceptant que sigui ell qui tingui la possibilitat de ser el primer diputat nacionalista per Balears en el Congrés del Diputats. Sampol també explicà la significació que pot tenir per al PSM aquesta representació a Madrid, després de l'observada en el Senat i encoratjà tots a implicar-se en el projecte.

Una vegada ratificada la proposta, ara seran la resta de formacions integrants les que faran el mateix perquè es pugui signar l'acord el proper dia 22. A banda de les formacions mallorquines, també integraran la coalició el PSM de Menorca i Els Verds de Menorca; Esquerra d'Eivissa i Entesa Nacionalista d'Eivissa; a més de representants de Formentera.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris