cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
16°

Seguint la ruta dels contrabandistes

Un centenar d'immigrants han arribat en pastera a les Balears des d'octubre de 2006

A.P. FERRANDO. Palma.

En un poc més d'un any, almenys un centenar de persones provinents del Magrib han arribat en pastera a les costes de les Illes Balears. Totes han intentat superar els més de 350 quilòmetres que separen l'Arxipèlag del nord de l'Àfrica, fent el mateix trajecte que durant anys havien realitzat els contrabandistes illencs.

El 30 de setembre de 2006, la primera d'aquestes embarcacions assolí la costa sud de Menorca, al municipi de Sant Lluís. A la pastera hi viatjaven tres algerians, que foren detinguts hores després al port de Maó mentre intentaven embarcar-se en un ferri cap a Barcelona. A Mallorca, la primera pastera hi arribà l'1 de gener de 2007. Nou algerians foren rescatats per Salvament Marítim quan eren 7 milles al sud-est del cap Salines.

Gairebé quatre mesos després, una nova embarcació arribà a cala Màrmols, a Santanyí. La matinada del 26 d'abril almenys sis immigrants aconseguiren desembarcar a la costa mallorquina. Els ocupants de la pastera escaparen al setge policíac, per la qual cosa la Guàrdia Civil no descartà l'existència d'un grup que els donàs suport logístic.

Pocs dies després es produí l'arribada de 34 immigrants procedents d'Algèria a bord d'una pastera que desembarcà la matinada del 30 d'abril a cala Mondragó. La Guàrdia Civil aconseguí arrestar 13 dels ocupants de la pastera a Portopetro. La resta varen ser detinguts durant les hores següents, alguns d'ells mentre eren a l'estació marítima de Palma per intentar embarcar-se cap a la ciutat de València.

La Guàrdia Civil fou avisada el 21 de maig dematí de la presència d'una pastera a cala en Tugores, a la finca de s'Avall, a prop de la Colònia de Sant Jordi. Tot i el fort desplegament, la Guàrdia Civil no aconseguí localitzar cap del seus probables tripulants.

Deu dies després, el municipi de Santanyí es convertí una altra vegada en el lloc d'arribada d'una nova pastera. L'embarcació fou localitzada l'1 de juny a cala Figuereta, a prop de Cala Llombards. De la vintena d'immigrants que es creu que hi viatjaven, només nou varen ser arrestats.

La instal·lació d'un radar mòbil a cala Blava (Llucmajor) per detectar embarcacions dedicades al tràfic il·legal de droga i de persones, però, no aconseguí aturar el degoteig de pasteres. Així, el 19 de juliol, tretze algerians foren detinguts després d'aconseguir desembarcar a s'Estalella (Llucmajor). L'endemà, es localitzà una altra pastera a prop de les platges de Son Saura, a Ciutadella. Tres joves foren arrestats al port menorquí.

La penúltima pastera es va localitzar el 19 de setembre a Can Picafort, si bé cap dels seus ocupants no pogué ser arrestat. Les dues darreres que han arribat ho feren ahir mateix, també a Santanyí.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris