algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

Preocupació entre les patronals per com es desenvolupin les vendes

Afedeco estima que el Nadal ha caigut un 15% en relació al 2006

Les patronals Pimeco i Afedeco esperen que la campanya de rebaixes compensi les males vendes de la temporada de tardor-hivern d'enguany, però després d'un primer dia de descomptes amb pocs compradors mostren la seva preocupació per com es desenvoluparan els propers dos mesos. Ambdues associacions coincideixen a destacar el temor que es consolidi el descens en el consum que ja s'ha produït durant el Nadal.

En aquest sentit, Afedeco estima que durant les festes les vendes han caigut un 15 per cent en relació al mateix període de l'any passat. La mitjana de despesa per família ha estat «molt inferior a la vaticinada per alguns mitjans o fòrums», segons asseguren en un comunicat i la situen en uns 1.700 euros per família.

Tot i així, la patronal assenyala que els nivells de facturació no s'han vist gaire ressentits. No obstant això, sí que s'han vist afectats els beneficis, s'han reduït en relació a les dues darreres campanyes nadalenques, conseqüència d'uns menors marges comercials i un major cost financer. Per sectors, el de l'alimentació ha incrementat vendes en un 4 per cent, però Afedeco considera que és a causa dels augments en els preus dels aliments bàsics, com la llet, els cereals o la carn. El del tèxtil, confecció i llar ha patit un major estancament. Mentre que el calçat manté la tònica negativa del conjunt de sectors.

Basant-se en aquesta recessió del Nadal i tenint en compte que les rebaixes de l'any passat no foren bones, la patronal espera que les d'enguany siguin millors, inclús preveu incialment un increment de vendes fins al 20 per cent. Calculen la despesa mitjana per persona en 200 euros i els descomptes entre el 10 i el 50 per cent, encara que la mitjana es troba devers el 30 per cent.

Sobre l'inici de les rebaixes, l'enquesta d'Afedeco destaca que un 25 per cent de comerciants demanden que es modifiqui i s'avanci a principi d'any, si bé la majoria manté la tesi de col·locar-les el primer dia laborable després dels Reis. Per la seva banda, Pimeco atribueix la poca afluència de consumidors a la primera jornada de rebaixes que l'inici ha estat en dilluns, cosa que no ha permès una assitència massiva als comerços. El fet que sigui principi de setmana, just després de les festes no ha propiciat la venda. Tot i així, la patronal del petit i mitjà comerç de Mallorca considera que hi ha una expectació similar a la d'altres anys i espera que en els propers dies es materialitzin les compres.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris