lluvia ligera
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

L'executiva del PSM aprova anar amb UM, Esquerra i Entesa a les generals

La proposta de coalició nacional sense Esquerra Unida ha de ser ratificada dijous pel consell polític

La coalició nacionalista a les eleccions generals és cada vegada més a prop de convertir-se en una realitat. L'executiva del PSM aprovà ahir una proposta del seu secretari general, Biel Barceló, per conformar una candidatura amb Unió Mallorquina (UM), Esquerra Republicana i Entesa per Mallorca, sense sigles i amb l'actual senador autonòmic, Pere Sampol (PSM), com a candidat al Congrés.

L'opció electoral resta oberta a altres forces polítiques, sempre que aquestes no siguin de dependència estatal, fet que exclouria Esquerra Unida "soci autonòmic del PSM i d'Esquerra dins el Bloc per Mallorca", però encara es podria permetre l'entrada d'Els Verds. El secretari general del PSM, Biel Barceló, gairebé descartà l'entrada d'Esquerra Unida, però també deixà clar que no es trenca el Bloc.Dirigents d'EU reiteraren ahir que no entraran en un «front nacionalista» i recordaren que ja s'han presentat en solitari a les generals altres vegades. El darrer pic fou l'any 2.000 i obtingueren 15.928 vots (un 4%).

La proposta, que fou aprovada ahir per l'executiva del PSM amb el rebuig de les joventuts del partit, haurà de ser ratificada pel consell de direcció polític de la formació "el màxim òrgan de direcció entre congressos", que es reunirà expressament el proper dijous. Si la militància l'avala, seria la primera vegada que tots els partits nacionalistes es presenten plegats a les eleccions generals. L'any 2004, la suma de Progressistes "PSM, EU, EV i Esquerra" i UM suposà 50.529 vots (un 10'8%).

També ahir es reuní l'executiva d'UM, que ratificà una proposta semblant per construir una coalició nacionalista sense partits d'obediència estatal, sense sigles i amb Sampol com a candidat al Congrés. UM ocuparia el 'número dos' de la candidatura "sona el nom de l'exbatle de Porreres Joan Sastre". Tot i que el PSM mantenia ahir que, en cas d'obtenir representació, Sampol seria l'únic que ocuparia l'escó, no es descarta que el candidat d'UM l'ocupi el darrer any i mig de legislatura. De fet, aquest fou un dels elements que es posà sobre la taula en la reunió mantinguda ahir al matí pels màxims responsables dels quatre partits nacionalistes: Biel Barceló (PSM), Miquel Nadal (UM), Joan Lladó (Esquerra) i Biel Huguet (Entesa). En la trobada, a la qual també assistí el responsable de finances del PSM, Pere Trias, es discutí l'aportació que cada partit faria a la campanya i la possibilitat que Sampol cedeixi l'hipotètic escó al candidat d'UM en el tram final de la legislatura. Els dos serrells, que estan molt relacionats, no es consideren tancats per ara.

Si PSM i UM lideren la candidatura al Congrés, Esquerra i Entesa ocuparien els llocs rellevants al Senat per Mallorca. Així mateix ambdues formacions reuniren ahir les seves executives per aprovar propostes similars. L'objectiu és ara que la candidatura al Congrés per Balears pugui encabir partits independents, sobretot de Mallorca, però també Eivissa pel Canvi i Gent per Formentera, a més del PSM de Menorca.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris