nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

EU-EV apostarà per «redefinir» la relació de l'Estat amb les Balears

La coalició reivindica un nou sistema de finançament per a la CA

R.L. Palma.

Mentre els partits nacionalistes continuen negociant la possibilitat de presentar una candidatura unitària a les eleccions generals del 9 de març amb Pere Sampol de candidat, Esquerra Unida de les Balears (l'única formació progressista exclosa per la seva vinculació a una direcció estatal) i Els Verds per Mallorca presentaren ahir, mitjançant un comunicat de quatre folis, les línies mestres del seu programa electoral.

Els postulats d'EU-EV a les Balears es troben en sintonia amb aquells que manegen els dirigents nacionalistes illencs per presentar la seva candiatura unitària. De fet, tots els punts programàtics podrien ser aprovats sense gaire discussions per Unió Mallorquina, PSM, Esquerra Republicana, Entesa i els partits independents.

La coalició que representen Miquel Rosselló, Eberhard Grosske, Miquel Àngel Llauger i David Abril, entre d'altres, aposta per modificar la Constitució de 1978 i transformar l'Estat en una republica federal de lliure adhesió dins el marc de la Unió Europea. Aquesta transformació passaria pel «reconeixement de la realitat plurinacional i l'autogoverns dels pobles i les nacions que conformen l'Estat».

Tanmateix, les línies programàtiques d'EU-EV incideixen de manera especial en les relacions que l'Estat espanyol hauria de tenir amb la Comunitat balear i el seu Executiu, que s'haurien de «redefinir per a la millora de l'autogovern i del nostre sistema de finançament, amb l'establiment d'un concert econòmic solidari, reconeixent els nostres drets lingüístics i culturals».

El document d'EU-EV no es refereix en cap moment a la coalició nacionalista que s'intenta gestar, i no obstant això expressa que «la nostra opció la volem presentar amb altres formacions polítiques de manera coherent amb tot el que han significat experiències com Progressistes per les Illes Balears o el Bloc per Mallorca».

En aquest sentit, el document d'EU-EV recorda que per assolir els objectius es requerirà, tant al Congrés com al Senat, «l'establiment de relacions polítiques obertes a d'altres grups que els comparteixin i, de manera preferent, amb Izquierda Unida, Iniciativa per Catalunya-EV, Bloc Nacionalista Gallec, Esquerra Republicana, Xunta Aragonesista, Nafarroa Bai i d'altres similars».

Per fer les llistes, la coalició proposa «respectar la representativitat real de les forces», així com la realitat pluriinsular i la paritat de gènere.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris