cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
25°

«Els Ñetas de Mallorca volem que el Govern ens reconegui com a associació»

Julio David García, president d'un grup llatí reconegut per Nova York i Puerto Rico

David va néixer fa 27 anys a Guayaquil, a l'Equador, arribà a Mallorca a final de 2003 i des de fa un mes és el president dels Ñetas de Mallorca, un dels primers grups d'aquests a l'Estat.

- Com és el moviment Ñeta a l'Equador i com hi entràreu?

- A l'escola ja era d'una colla, després vaig entrar en els Ñetas, a quinze anys. Hi ha devers 15.000 ñetas avui dia a l'Equador. Ara han signat un acord de pau amb el coronel Wilson Alulema de la Policia Nacional i l'ONG Ser Paz.

- Què fèieu a l'Equador abans de venir a Espanya?

- En acabar el batxillerat, em vaig posar a treballar amb el meu oncle en un magatzem de pintures. Encara que la situació econòmica no era bona. Un dia vaig conèixer una al·lota també equatoriana que vivia a Alemanya i me'n vaig anar amb ella el 2002 a la ciutat de Wesel.

- Com acabàreu a Mallorca?

- A principi de 2003 la meva al·lota de llavors i jo anàrem a Madrid i hi quedàrem gairebé un any. Vaig treballar de cambrer i a poc a poc organitzàrem les primeres reunions de ñetas. Creàrem la comunitat ñeta de Madrid. Quan vaig arribar allà no hi havia ñetas i, en anar-me'n, el grup començava a funcionar. Un dia vaig venir a Mallorca a passar-hi dues setmanes amb un cosí que vivia aquí, i vaig decidir quedar. En arribar a l'Illa vaig treballar de cambrer en un gran restaurant del Pont d'Inca, on m'explotaren terriblement.

- Com sorgí el Capítulo Ñeta de Mallorca?

- Aquí hi havia ja dos ñetas quan vaig arribar, un d'ells el meu cosí. Quan vaig arribar començàrem a reunir-nos tot d'una. Primer ens vèiem a la plaça del Tinent Coronel Franco, llavors no érem més de quatre o cinc, després, ja el 2005, ens vèiem al mercat de Pere Garau i a Son Gotleu. A final de 2005 ja érem quinze o vint i començàrem a considerar-nos un grup ñeta. El 2006 arribàrem a ser prop de seixanta, tothom s'apuntava a una colla tan nombrosa i poderosa. Tanmateix, ja el 2007 ens autoregulàrem i el nombre començà a reduir-se.

- Com es produí el procés de reconeixement de Puerto Rico i de Nova York?

- A final de 2007 demanàrem a Barcelona que ens tramitassin les autenticacions internacionals. A final de desembre Nova York i Puerto Rico ens reconegueren com a autèntics ñetas.

- Com han reaccionat les autoritats locals?

- Al Govern li hem demanat que ens registri com a associació sociocultural i l'Ajuntament de Palma ens ha citat per a una reunió el dia 9 de gener. Sabem que han citat líders d'altres grups, però no sabem què ens proposaran.

- Hi ha la possibilitat que l'Administració organitzi cap congrés de grups llatins?

- Nosaltres, de moment, no estam per reunir-nos amb altres grups. Cadascú ha de seguir el seu camí. Nosaltres sabem el que volem fer, tenim un acord de pau amb els Latin Kings de Mallorca, però, per exemple, no volem saber res dels Bling Bling.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris