algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

La menor capacitat de despesa minva les vendes de Nadal del comerç balear

El sector espera compensar un hivern dolent amb les rebaixes que s'inicien demà

61132

Demà és ben segur que es repetiran les imatges tradicionals de coes davant els comerços per ser els primers a comprar a les rebaixes.

La temporada de tardor-hivern d'enguany no està complint les expectatives de venda dels comerciants. Per això, totes les esperances estan posades ara que es compensi amb una millor campanya de rebaixes. Si l'any passat va ser l'atípica i bona climatologia la que va fer minvar les vendes del comerç, ara ha estat la menor capacitat de compra dels consumidors, segons coicideixen a assenyalar les patronals del sector, Pimeco i Afedeco. Tot i així, els estocs dels comerços són menors que l'any passat, per això es preveu que els descomptes no comencin tan forts com el 2007. Entre un 25 i un 35 per cent de rebaixa en els primers dies, que previsiblement anirà augmentant durant els dos mesos en els quals es perllongaran, segons estima el president d'Afedeco, Bartomeu Servera.

Totes les mirades estan pendents de les rebaixes: si no es desenvolupen com s'espera, podrien confirmar la tendència a la baixa en el consum que algunes entitats i associacions han anunciat en els darrers mesos, conseqüència de l'alt endeutament de les famílies, que els limita la capacitat de despesa. Així ho assenyala Servera coincidint amb les reflexions de Pimeco, que considera que la inflació i les pujades en les hipoteques i els preus de productes bàsics llasten el consum de les famílies. «Això seria molt perocupant», conclou Servera.

Malgrat les expectatives de les rebaixes, els comerciants puntualitzen que això no serveix per millorar la rendibilitat perduda en el període d'abans dels descomptes. En tot cas, i com cada any, és previsible que demà es vegin als establiments les habituals coes de tots aquells consumidors que cerquen ser els primers a trobar els productes desitjats a un millor preu. Per altra banda, sembla que les infraccions comeses per establiments avançant ofertes fora del període legal de rebaixes no han estat tantes com l'any passat. En el 2007, les patronals atribuïren el major nombre d'infraccions als 'nervis' pel descens de les vendes. Enguany, la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia ha obert 10 expedients, mentre que el mateix període de l'any passat en foren 32.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris