nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
20°

Medi Ambient sembra 250 mil arbres que es tracten en el viver de Menut

Es planten exemplars propis de cada indret, on prèviament s'han recollit les llavors

99594

Domingo Bonnín mostra les llavors que es tracten a Menut.Fotos: E. BALLESTERO.

Durant la temporada d'octubre del 2007 i febrer del 2008 està previst que des del viver de Menut, ubicat al municipi d'Escorca, es plantin uns 250.000 arbres arreu de les Illes Balears, segons va explicar el director de l'Ibanat, Domingo Bonnín. Els arbres que es plantaran o s'han plantat per les Balears han estat tractats prèviament al viver de Menut, on es du a terme la posada a punt per a les plantacions posteriors. Així, la primera passa que es realitza des del viver de Menut és la recollida de la llavor sobre el terreny, que després es trasllada al banc de llavor de Menut, on es realitza la primera intervenció. Aquesta consisteix a netejar i assecar les llavors trobades. Un cop feta aquesta feina, la segona passa és la seva classificació segons la zona i l'illa on s'han trobat les llavors.

El director de l'Ibanat, Domingo Bonnín, va explicar que «actualment a Menut tenim llavors suficients per emprendre tres campanyes de reforestació».Aquestes llavors que es troben, una vegada netes i classificades, se sembren primer al viver de Menut i, una vegada que assoleixen els 15 o 20 centímetres, les plantes estan a punt per sembrar-se al lloc que s'ha decidit que es reforestarà. Pel que fa a la reforestació, Domingo Bonnín va assenyalar que «si la zona que volem repoblar és a Artà, aleshores fem servir arbres o plantes la llavor de les quals ha estat recollida a Artà». Així mateix, Domingo Bonnín va indicar que «se segueix el mateix procediment a totes les Illes Balears, cada zona es reforesta amb les seves llavors».

A dia d'avui, en el viver de Menut tracten amb poc més de 310.000 espècies, de les quals un total de 2.327 gaudeixen de protecció o bé estan catalogades com a espècies amenaçades. Bonnín va indicar que «actualment hi ha una espècie de pi originari d'Eivissa que només existeix a Menut, on l'estam preparant per poder plantar-ne uns 200 exemplars al seu lloc d'origen». Respecte del teix, considerat d'especial protecció, Bonnín assenyalà que «es tracta d'un exemplar en perill d'extinció a la serra de Tramuntana, per la qual cosa fem molta de feina per assolir-ne la reforestació».

Quant a l'espècie que més se sembra a l'illa de Mallorca, Bonnín va especificar que «allò que més sembram és el pi, encara que també es planten moltes altres espècies, tot i que en menor mesura». El temps que tarda una espècie, des que se'n recull la llavor sobre el terreny fins que es planta de nou en aquest mateix terreny, és d'uns tres anys, encara que varia segons les condicions de cada exemplar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris