algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 22°
18°

Les famílies gastaran enguany 1.000 euros més per pagar serveis i productes bàsics

El Govern recorda que cada gener hi ha aquests augments i descarta una recessió

78706

Als augments tradicionals de la llum o del gas, s'hi afegeixen enguany alces en els aliments i màxims històrics en el petroli.

Les famílies hauran de desembutxacar enguany 992 euros més que el 2007 per fer front a les despeses de productes i de serveis bàsics. Aquesta és l'estimació realitzada per la Unió de Consumidors d'Espanya (UCE) tenint en compte els increments anunciats en la llum, el gas, les hipoteques o el transport públic, entre altres. En vista d'aquesta situació, l'associació adverteix de l'elevat grau d'endeutament amb el qual s'hauran d'afrontar milions de famílies l'any 2008.

Tot i així, des del Govern balear recorden que aquests tipus de balanços es fan sempre per gener i que els increments de preu en determinats productes s'apliquen cada any. En aquest sentit, el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, afirma que la visió econòmica «no ha de ser pessimista», ja que tot i créixer per sota de les xifres de 2007, l'economia balear continuarà a l'alça per sobre del 2%, i en descarta així una recessió.

«Tenim una economia de serveis potent, les previsions turístiques són positives i les taxes d'activitat elevades», emfasitza Manera. No obstant això, no nega que algunes famílies o empreses puguin patir dificultats, però sense que arribi a ser generalitzat. Les associacions de consumidors coincideixen que encara no és una situació «catastròfica o alarmant», però sí «delicada». Enguany, a les alces tradicionals de preus s'hi afegeixen les dels aliments i els màxims històrics del petroli, cosa que es traduirà en situacions de «sobreendeutament històric», assenyalen.

El delegat d'Ausbanc a les Balears, Carlos Hernández, creu que aquelles famílies que formalitzaren hipoteques fa 3 o 4 anys, quan els interessos eren més baixos, patiran amb més força les conseqüències de la pujada de preus. Ara, a l'increment fort de les quotes mensuals s'hi afegeixen els augments en altres productes. Hernández destaca que, tot i no ser un percentatge elevat de llars, pot tenir conseqüències directes sobre l'economia, ja que s'hi produeix un «efecte de cascada», amb reducció del consum. La solució? «Una gestió millor dels recursos de les famílies», recomana.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris