cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

El comerç valora aquest Nadal com un dels pitjors dels darrers anys

La patronal Pimeco ho atribueix a l'endeutament de les famílies

La imatge de comerços plens a vessar no va acompanyada de millors vendes o al menys aquesta és la primera impressió dels comerciants de la patronal Pimeco, a l'espera de tenir xifres concretes sobre l'evolució de la campanya de Nadal d'enguany. En aquest sentit, consideren que aquesta podria ser una de les pitjors campanyes comercials dels darrers exercicis. La valoració global se situa al voltant dels 5 punts, cosa que representa dos punts per davall la de l'any passat i fins a 3'5 punts menys que el mateix període del 2005.

L'Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca creu que els consumidors estan realitzant una major racionalització de la despesa motivada principalment per l'alt endeutament de les famílies.

Pimeco ja apuntava aquesta possibilitat en un informe previ a la campanya nadalenca. Diferents factors influeixen i han frenat el consum de la població balear, segons Pimeco. L'increment dels tipus d'interès, l'alça en el valor de les hipoteques i l'augment significatiu de la inflació en els darrers mesos condicionen la capacitat de consum dels balears.

Per tot això, els comerciants apunten a un disminució significativa de les expectatives que tenien a l'inici del desembre, quan esperaven millorar la feblesa de les vendes que ja s'havia experimentat durant el novembre.

L'enlentiment econòmic té conseqüències directes sobre el consum de les famílies. El Centre de Recerca Econòmica, el CRE, ha avançat en els seus darrers informes un 'refredament' de la despesa de les llars. De fet els nivells de consum de Balears es mantenien gràcies a la població no resident, segons indicaven des de l'entitat depenent de Sa Nostra i la UIB. El consum ha estat sempre un dels pilars que han sustentat el creixement econòmic de les Illes. Així tot fa pensar els economistes que la disminució d'aquest serà un dels factors que conduiran a un esgotament del cicle expansiu.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris