nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Mor Francesc Colom, l'amo de Raixa, després de viure-hi 57 anys

Continuà residint-hi un cop que Matas i Munar la compraren

L'amo en Xesc de Raixa, Francesc Colom Colom, morí diumenge passat, dia 30 de desembre, a l'edat de 87 anys, a la cèlebre finca bunyolina a causa d'un càncer que patia des de feia uns mesos.D'aquesta manera, es complia la seva darrera voluntat: morir a la finca on residí 57 anys de la seva vida. Fou precisament aquest el desig que transmeté a Jaume Matas i a Maria Antònia Munar l'any 2002 quan, essent ministre de Medi Ambient i presidenta del Consell de Mallorca, adquiriren Raixa per incorporar-la al patrimoni públic.La mort de l'amo en Xesc s'ha estravingut pocs mesos després que s'haguessin inaugurat les obres de restauració, aquest estiu passat, que han convertit les cases de la possessió en un centre d'interpretació ambiental.

El president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, natural de Bunyola, es planyia ahir de la pèrdua. «Amb la mort de l'amo en Xesc s'esvaeix tot un món de saviesa popular i d'esperit ecologista. Era un gran coneixedor de la toponímia de la zona i tot un referent per a qualsevol que volgués estudiar la vida quotidiana a les possessions estrictament de muntanya durant l'època preturística», assegurà.

Francesc Colom nasqué dia 20 de setembre de 1920 a Bunyola, membre d'una nissaga que històricament sempre foren amos de possessió. Durant dècades son pare fou l'amo de s'Alqueria d'Avall, que fa partió amb Raixa, i que actualment és propietat de Rosa Rotger, dona de Gabriel Cañellas, expresident de les Illes Balears. Un dels seus nebots, Guillem Riera Colom, director insular de Gestió de Residus del Consell, assenyalà que «sempre mostrà una gran preocupació pel futur de la finca, ja que n'havia estat testimoni del procés de decadència».

Dia 8 de març del 2003, en una entrevista feta per Xisco Busquets i publicada al Brisas, l'amo en Xesc deia que «els senyors de possessió han d'entendre que la declaració de la serra de Tramuntana com a parc natural és l'única cosa que pot salvar el futur de les finques». Al funeral, antigament, els senyors seien al primer banc dels endolats quan es morien els amos. Ben segur que l'amo en Xesc ho va veure moltes vegades. Ahir, però, Francina Armengol, que presideix la institució copropietària de la finca, no assistí al funeral que tingué lloc a la parròquia de Sant Mateu de Bunyola.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris