cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

El 2008 comença amb pujada d'imposts i taxes municipals generalitzada a l'Illa

Els increments són forts en l'IBI i en el fems, que arriben al 50% en alguns pobles

77306

L'encariment de les taxes de l'ORA, de la incineradora, de l'aigua i de les llicències d'obra obligarà els mallorquins a gratar-se la butxaca.

Amb l'entrada de l'any nou els ciutadans de Mallorca hauran d'afrontar una pujada de taxes que afecten serveis com el de l'aigua potable o la recollida de residus urbans, però també d'imposts com el de Béns Immobles, l'IBI, o el d'Activitats Econòmiques, l'IAE. Especialment significatiu és l'augment de la taxa del fems, que en alguns pobles arriba al 50%. Aquest és el cas de Muro, però no és l'únic lloc on passarà, perquè els ajuntaments es veuen obligats a fer repercutir en els rebuts l'increment del 26% sobre aquesta taxa aprovat pel Consell de Mallorca, que suposa pagar 127 euros per tona, en termes generals. Amb tot, en municipis com Felanitx, els veïnats en pagaran un 46% més i a Inca, un 42% més.

A Palma, la modificació de les taxes municipals obliga els ciutadans a pagar ara 50 euros més que l'any passat. Cort incrementa la taxa del fems un 26%, l'IBI un 6% i l'ORA un 16%. En canvi, es mantenen les tarifes d'autobús. Amb tot, la pujada de Palma queda lluny de la que afecta ja els ciutadans de Calvià, que passen a pagar cent euros més d'imposts municipals. L'increment més espectacular és el de l'impost de construccions i obres, que puja un 25%, seguit per l'IAE, que creix un 15%. L'IBI, que l'any passat davallà, ara torna a augmentar, igual que l'impost sobre vehicles. La pujada en les taxes és generalitzada.

Quant a l'aigua potable, l'encariment més fort es viu a sa Pobla, on suposa un 80% més del que se'n pagava abans, per l'alt cost que implica l'entrada en funcionament de la potabilitzadora.En el cas de l'IBI, la pujada és especialment forta a Marratxí, on s'incrementa un 47%. No és l'únic impost que hi puja: també ho fan l'IAE un 73% i l'impost sobre els vehicles, un 20%.A Pollença l'alça de l'IBI és del 25%, per sufragar els deutes del Consistori. El mateix argument justifica un increment del 15% a Andratx on, en canvi, devalla un 54% la taxa del clavegueram. A Felanitx, l'IBI creix un 27%, l'impost sobre vehicles un 23% i l'IAE un 10%. A Santanyí, l'IBI puja un 9% i la taxa de fems un 29%.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris