algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Govern «reactiva» tot el procés de normalització lingüística aturat pel PP

Reunirà el Consell Social de la Llengua dia 13 i aprovarà el pla per activar el català l'any vinent

El Govern «reactiva» tot el procés de normalització lingüística que durant els darrers quatre anys mantingué aturat l'anterior Executiu de Jaume Matas (PP). I, a més, propiciarà un «gran acord polític» perquè la llengua sigui considerada per tots els partits, també pel PP, una «qüestió d'Estat».

Així ho avançà ahir el president del Govern, Francesc Antich, després de reunir-se amb la consellera de Cultura, Bàrbara Galmés, la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous, i el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu.

Antich anuncià la imminent convocatòria per al proper dia 13 del Consell Social de la Llengua Catalana, un ampli òrgan assessor on hi son representats una cinquantena d'institucions i entitats de l'àmbit polític, social i econòmic. Un òrgan que mai no fou convocat mentre el PP ocupà el poder autonòmic.

Tres seran els eixos de la reunió del Consell Social: el primer, l'impuls al Pla de Normalització Lingüística, que s'espera aprovar l'any vinent perquè, en realitat, l'únic que s'ha de fer és actualitzar el Pla que deixà fet l'anterior Pacte l'any 2003; el segon, el disseny del mapa socio-lingüístic, que ha de permetre conèixer quina és la situació real del català a les Illes, per poder així actualitzar el Pla de Normalització; I el tercer, la planificació d'iniciatives encarades als immigrants, per incloure els nouvinguts en el procés de normalització.

«La llengua ha de ser un instrument de cohesió», sentencià Antich, qui afegí que «la feina començarà de manera immediata» i la consecució d'aquest «gran acord social per la llengua» a través del Consell Social ha d'anar acompanyat d'un «gran acord polític» que acosti Govern i oposició al voltant de la qüestió lingüística.

Precisament, el president de l'Obra, Jaume Mateu, incidí en la necessitat d'aconseguir el «consens polític» per «fer pinya» al voltant d'una qüestió «que ens identifica». Mateu advertí que com més s'identifiquin els immigrants amb la llengua pròpia «més lluny podran arribar» i recalcà que la feina de normalització no comença «de zero» perquè l'anterior Pacte en deixà de «molt ben feta».

En aquest sentit, la consellera de Cultura, Bàrbara Galmés, afegí que serà «fàcil» reemprendre un treball que ja iniciat i que «pot començar tot d'una». Galmés apuntà que ara s'obre una oportunitat de fer una «campanya decisiva» en normalització, que té l'«èxit assegurat».

Paral·lelament, l'Executiu posarà en marxa una Comissió Interdepartamental perquè totes les conselleries s'impliquin en la potenciació del català.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris