algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
17°

El director de l'Anuari d'Educació balear reclama als polítics un pacte

March creu que la despesa en la matèria ha de ser del 6% del PIB

El director de l'Anuari de l'educació de les Illes Balears 2007, Martí March, demanà ahir a tots els partits polítics un «gran pacte» en educació i i considerà necessari que la despesa en aquesta matèria sigui del 6% del Producte Interior Brut (PIB), el doble del que preveu el pressupost per a 2008.Així ho afirmà durant la presentació de la quarta edició de l'Anuari que patrocina la Fundació Guiem Cifre de Colonya, on es recullen articles entorn del sistema educatiu de l'arxipèlag, el qual té, segons March, «molts problemes» derivats en la seva majoria de la seva inestabilitat.

El pressupost per a Educació, que per a 2008 la Conselleria xifra en 801'8 milions, hauria d'augmentar substancialment, ja que la despesa per alumne a les Balears està encara «a molta distància», segons March, dels països de l'entorn europeu.

March reconegué que en els últims anys s'ha anat incrementant aquest pressuposat i que s'han construït molts de col·legis, però reclamà diàleg a les institucions per donar estabilitat al sistema a través d'un «gran pacte educatiu de mínims» entre els polítics i la societat civil.Aquest acord aconseguiria pal·liar el fracàs escolar que pateixen els alumnes de les illes, que March ha xifrat entorn del 30%.

L'estabilitat s'assoliria també, segons el professor, amb posar centres adequats en els quals «la gent no sigui en barracons»; evitant la massificació a les escoles, sinònim d'abandó i de conflictes; i fent que els col·legis estiguin implicats en la comunitat.Un altre dels eixos d'aquest pacte seria el de consensuar un acord entre escola pública i privada concertada, que establís uns «drets i deures» per a ambdues, el qual acabaria amb la «dinàmica de confrontació» entre l'educació estatal i concertada.

El pacte també seria «clau», segons March, per garantir que els governs autonòmics no modificassin la legislació educativa en arribar en poder: «Pensar que per canviar la llei es canvia l'educació és un acte d'ingenuïtat», afirmà.

El director de l'Anuari també féu referència al fenomen de la immigració a les illes, una «inestabilitat demogràfica» que afecta l'educació. March ha recordat que a les Balears el 13% dels alumnes és estranger i que, en alguns centres, s'inclouen més de 30 nacionalitats diferents.

Segons el seu parer, és necessari plantejar millors mètodes per la integració d'aquests alumnes, que presenten problemes molt diferenciats en funció de la seva nacionalitat, ja que no és el mateix un alumne que ve del Marroc, que un que ve de l'Europa de l'Est o de la Unió Europea» assenyalà March.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris