cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Un any i mig de desfalc als comptes de Sineu

L'exrecaptadora de tributs Martina Gelabert és la presumpta autora del forat de 880.000 euros

Tot va començar amb un rumor. A mitjan mes de març del passat any 2006, el poble de Sineu era un rebombori de rumors que corrien de boca en boca i que xerraven d'un possible desfalc milionari als comptes municipals de l'Ajuntament. Fins i tot, els més agosarats ja tenien el nom de la possible autora del desfalc: la, fins llavors, recaptadora de tributs, Martina Gelabert.Faltà temps perquè els mitjans de comunicació es fessin ressò de la notícia i es començàs tot un procediment judicial que encara fins avui no ha acabat.

La notícia sortí a la llum després que l'equip de govern començàs a sospitar d'irregularitats en els moviments dels comptes municipals, després que l'exregidor d'Hisenda Guillem Fuster trobàs que el compte municipal del Crèdit Balear estava en descobert. Per això, l'equip de govern no tardà a encarregar una auditoria que determinà que hi havia un forat econòmic a l'Ajuntament de 507.663 euros. Així, i amb el poble pendent de tots els moviments de l'Ajuntament, el batle, Josep Oliver; el regidor d'Hisenda, Guillem Fuster, i el secretari municipal, Dàmaso Ibáñez, presentaren els resultats de l'auditoria a tots els veïns del poble que no s'acabaven de creure la notícia.

Tot i la sorpresa que causà el desfalc, sempre s'apuntà Martina Gelabert com a presumpta autora del delicte. Gelabert treballava a l'Ajuntament des de 1979 com a recaptadora de tributs i a causa de la feina de cara al públic i el fet que tenia diversos negocis s'havia convertit en una persona molt coneguda al poble.

Unes tres setmanes després d'esclatar l'escàndol de Sineu, la Fiscalia ordenà la detenció de Martina Gelabert. Fou un dissabte al matí quan agents de la Guàrdia Civil anaren a cercar la presumpta autora a casa seva i la detingueren. Gelabert ingressà dins la presó on hi estigué fins al dia 2 de juny, quan se li donà la llibertat sota una fiança de 230.000 euros. A hores d'ara s'està pendent del judici contra Martina Gelabert pel desfalc que ja puja fins als 880.000 euros.

El mateix dia que la jutgessa del cas, Pilar Anguita, atorgà la llibertat provisional a Martina Gelabert, declararen a Inca la directora i l'interventor de la sucursal del Crèdit Balear de Sineu per explicar els reintegraments irregulars comesos al compte bancari de l'Ajuntament.

Durant la seva declaració, els empleats s'empararen en una carta que l'Ajuntament remeté al banc dia 9 de setembre de 2000, que assenyalava que Martina Gelabert era la recaptadora municipal, però en cap cas es deia que fos la persona autoritzada per treure doblers.

Per aquesta raó, l'Ajuntament interposà un plet civil contra Es Crèdit per aconseguir que l'entitat es responsabilitzàs del desfalc per permetre fer reintegraments a una persona no autoritzada. Així, l'Ajuntament vol recuperar els reintegraments que pugen fins a 347.000 euros, més els 19.000 euros de despeses bancàries i els interessos.

Just el passat divendres tingué lloc la vista oral del judici civil de l'Ajuntament contra el banc, on el director de la sucursal des de desembre de 2000 fins a setembre de 2004, Joan Fuster, es tornà a emparar en el document que deia que Gelabert era la recaptadora de tributs per explicar els reintegraments, malgrat no tenir firma.El judici quedà vist per a sentència.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris