nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín:

El Senat insta que els descomptes de viatges s'ampliïn als immigrants

El PSOE, CC i el PNB voten en contra de la moció de Pere Sampol

La Comissió de Foment i Habitatge del Senat aprovà ahir la moció presentada pel senador autonòmic per les Illes, Pere Sampol, per instar el Govern de l'Estat perquè a partir de 2008 s'estenguin als ciutadans extracomunitaris els descomptes en les tarifes de serveis regulars del transport aeri i marítim, establerts per als residents de les Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla.

La iniciativa, que només a les Balears podria beneficiar prop de 90.000 immigrants amb la seva situació regularitzada, rebé el suport dels grups del PP, CiU i Entesa Catalana, mentre que el PSOE, Coalició Canària (CC) i el PNB hi votaren en contra. La quantitat estimada per a la seva aplicació és de gairebé 10 milions d'euros anuals. La moció original proposava que s'aplicàs de manera gradual, però s'acceptà una esmena del PP perquè s'apliqui íntegrament a partir de l'any que ve.

El senador socialista Luis Aylón justificà el vot en contra perquè «la comissió no ha d'esmenar el ple», i recordà que per juny de l'any passat el ple del Senat ja rebutjà una proposta similar. Els representants de Coalició Canària i del PBN coincidiren en l'argument del socialista i afegiren que la mesura podria significar un «efecte de crida» per als immigrants.

Per la seva banda, el senador balear Pere Sampol defensà la moció per una qüestió de «justícia social» i «igualtat de drets». Recordà que inicialment aquests descomptes només s'aplicaven als residents espanyols, i que posteriorment s'havien ampliat als ciutadans de la Unió Europea. A parer seu, els extracomunitaris residents tenen ara els mateixos drets i obligacions que qualsevol altre ciutadà, atès que treballen i cotitzen als llocs on hi ha les bonificacions, per la qual cosa representa una discriminació que no es puguin beneficiar dels descomptes.

«Difícilment podrem pretendre la plena integració d'aquests col·lectius si no els feim partícips dels drets de què gaudim la resta de residents pel fet de ser membres de la Unió Europea», afegí en aquest sentit.Després del debat a la comissió, Sampol mostrà la seva satisfacció perquè la seva primera moció aprovada a la Cambra Alta «és una mostra del nacionalisme obert, integrador i sensible amb totes les persones, sigui quin sigui el seu país d'origen. Un exemple clar dels valors del PSM i del Bloc», conclogué.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris