algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

El Govern confia ara que no necessitarà ocupar sòl rústic per fer pisos socials

La futura llei donarà prioritat a terrenys urbans i urbanitzables sense descartar els altres

El Govern balear confia que finalment no sigui necessari ocupar sòl rústic per aconseguir que es construeixin els 5.000 pisos que vol fer a preus inferiors als de mercat. La futura llei de l'habitatge, que crearà els mecanismes per afavorir la creació d'aquests pisos socials, no descartarà l'ocupació de terrenys ara considerats rústics, però donarà prioritat als que ja siguin urbans o urbanitzables.

Aquestes són ara mateix les previsions que maneja el Govern del Pacte. Segons els càlculs de l'Executiu, la situació de recessió que viu el mercat de la construcció ja ha començat a dur promotors que tenen terrenys urbans o urbanitzables a interessar-se per participar en futurs concursos públics per construir pisos socials.

Tot i que aquestes operacions suposarien menys marge de benefici per als promotors que les que s'han fet en els darrers anys en el mercat lliure, sí que els permetrien superar la incertesa que ara mateix afecta el sector i donarien garanties de negoci a curt termini perquè s'agilitarien els tràmits per urbanitzar.

Si amb les ofertes que facin els promotors sobre sòl urbà o urbanitzable el Govern en tingués prou, no caldria construir en rústic. I, de moment, per l'interès que ha suscitat la proposta, l'Executiu confia que no calgui actuar en terrenys rústics.

La coneguda com a llei Carbonero "perquè l'elabora el conseller d'Habitatge, Jaume Carbonero"crea reserves estratègiques de sòl, perquè els propietaris de sòl urbà, urbanitzable o rústic de transició "rústics que han d'acabar sent urbans" puguin urbanitzar més ràpidament del previst però seguint unes condicions.

El Govern elegirà i delimitarà aquestes àrees i la meitat del sòl s'haurà de cedir gratuïtament a l'administració perquè pugui oferir, ja sigui en règim de compra venda o de lloguer, 5.000 habitatges socials a un preu inferior al del mercat. Si es compleixen els càlculs de l'Executiu, en tres anys es començarien a veure els resultats d'aquesta nova llei.

La llei permet que aquests habitatges es puguin construir en sòl rústic de transició, el que a Mallorca es coneix com a àrees de transició de creixement o d'harmonització. Es tracta d'aquells terrenys per on està previst que creixin els municipis i que, en tot cas, han d'estar situats a continuació de trames urbanes existents. La llei també podrà afectar sòl urbanitzable o apte per urbanitzar o a sòl urbà sense urbanització consolidada. Tot i que en un primer moment l'esborrany de la llei no prioritzava entre un sòl o un altre, ara ja es dóna per fet que inclourà un ordre de prioritats i l'ús de sòl rústic es plantejarà com a darrera alternativa.

Actualment, el Pla Territorial preveu a Mallorca 808'24 hectàrees com a urbanes o urbanitzables que encara no s'han construït. D'aquestes, 271'7 són a Palma.

El Govern encara no ha tancat la negociació d'aquesta llei entre els partits que integren el Pacte, tot i que la setmana passada s'agilitzaren les converses.

De moment, no hi ha una data concreta per a l'aprovació del projecte de llei en Consell de Govern, com tampoc no n'hi ha per al de mesures urgents en matèria territorial i urbanística. Tot i això, es preveu que l'un i l'altre no triguin molt a rebre el visti plau de l'Executiu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris