algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

«Abaixar els imposts milloraria la competitivitat i el creixement»

El president de l'Institut d'Estudis Econòmics parlà ahir a Palma

Per Juan Iranzo, president de l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE), «la intervenció pública a l'economia és perillosa». No obstant això, sí creu que és un «bon moment» per millorar la competitivitat i el creixement mitjançant reformes estructurals com baixar els imposts tan per les empreses com per les persones.

En declaracions prèvies a la conferència que impartí a Palma en motiu de la VI diada del col·legi d'economistes de Balears, Iranzo també considerà interessant que els governs inverteixin en obra pública, tant en infraestrutures de transports com d'energia. En aquest sentit, valorà de forma positiva les mesures anunciades pel Govern balear «és necessari fer obra pública que generi infraestrutures que a la vegada permetin millorar la competitivitat». I afegí que les administracions han d'establir un marc de confiança en el tema mediambiental que permeti el desenvolupament empresarial.

«La globalització i la nova economia» va ser la temàtica de la intervenció del president de l'IEE. «La globalització és una gran oportunitat però també incrementa la competència», afirmà. I en aquest sentit, alertà de la pèrdua de competitivitat exterior que pateixen Espanya i Balears. «El gran repte d'empresaris i treballadors és utilitzar les noves tecnologies per aconseguir una millora en la productivitat», afegí.

En el cas de Balears, Iranzo destacà un altre dèficit, el de la mà d'obra qualificada. Una problemàtica que afecta tots els sectors però, en especial, el turístic i que s'uneix a un encariment del costs salarials. Demanà la implicació de tots, empreses, administracions públiques i agents socials per pal·liar aquestes mancances.

Per altra banda, Iranzo destacà el «perfeccionament dels mercats» que ha permès la globalització. Un fet que ha duit a uns tipus d'interès baixos, que preveu no passin del 4'25 a Europa. És aquesta nova situació la que ha conduït a la crisi financera, ja que per obtenir més rendabilitat amb un interès baix és necessari pendre més risc, segons explica Irauzo. De tota manera, es mostra convençut que és una crisi «de confiança i no de solvència».

Sobre la globalització, el responsable de l'IEE féu èmfasi en l'oportunitat que ofereix perquè es desenvolupi «la meitat del món» i es referí a Àsia, Àfrica o Europa de l'Est.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris