algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Comença a Palma un dels més grans judicis de l'Estat per un delicte ecològic

Demà 22 empresaris seran jutjats pels presumptes abocaments il·legals a Can Set

La Sala Primera de l'Audiència Provincial de Palma farà seure aquesta setmana a la banqueta dels acusats els 22 empresaris camioners de la patronal Astracoma, acusats de delictes contra el medi ambient pels presumptes abocaments il·legals a la pedrera de Can Set (Llucmajor), que provocaren greus danys ecològics a les zones limítrofes.

El coordinador de la Fiscalia de Medi Ambient, Adrián Salazar, es querellà a finals de 2001 contra els 22 empresaris, i obrí així un dels més importants i complexos processos judicials per delictes de contaminació a les Balears i a tot l'Estat.

Salazar demana a l'Audiència Provincial que imposi penes de cinc anys de presó per a cadascun dels 22 empresaris i executius imputats en la causa, ja que considera que, a més d'haver malmès l'entorn ecològic de la zona, els abocaments il·legals suposaren perjudicis greus per a la salut i el benestar de les poblacions properes al camí de Can Duran, entre l'Arenal i ses Cadenes.

El judici comença demà a les deu del matí, però es preveu que s'allargui durant tota la setmana i que divendres quedi vist per a sentència. Els presumptes abocaments il·legals de residus haurien estat comesos pels empresaris de l'Associació de Transportistes de Contenidors de Mallorca (Astracoma) després que se'ls negàs un permís de la Conselleria de Medi Ambient, que tancà la pedera en detectar-hi els abocaments il·legals.

Segons la querella criminal interposada pel fiscal Adrián Salazar, els empresaris haurien tramitat la sol·licitud per poder fer els abocaments després de pactar amb l'amo de l'antiga explotació com a pedrera de Can Set, que ho comunicà a la Direcció General de Residus i Energies Renovables.

Tanmateix, la Conselleria de Medi Ambient no donà cap autorització i, a més, els abocaments es realitzaren de manera indiscriminada, sense cap mena de mecanisme de selecció. Les conseqüències dels abocaments foren en el seu moment dramàtiques, com denuncià el veïnat de les àrees afectades, que hagué de suportar la pudor dels residus acumulats, com també les difícilment calculables conseqüències sobre el medi ambient i la salut de les persones.

A més, segons els inspectors que s'encarregaren de rastrejar la zona, diversos incendis i algunes intervencions del Cos de Bombers a Can Set havien estat conseqüència directa d'aquesta presumpta imprudència comesa pels 22 empresaris que demà seran jutjats a l'Audiència Provincial. La gravetat del cas féu que personalitats com la consellera de Medi Ambient o membres de l'organització ecologista GOB visitassin la zona afectada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris