muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
13°

Cort proposa Josep Tous i Ferrer com a fill il·lustre de la ciutat

La Medalla d'Or pot ser per a la Federació d'Associacions de Veïns

L'Ajuntament de Palma ha proposat declarar l'empresari Josep Tous i Ferrer fill il·lustre de Palma i atorgar la Medalla d'or de la ciutat a la Federació d'Associacions de Veïns, que presideix Rosa Bueno. Ambdues propostes s'han donat ja a conèixer al partit de l'oposició, el PP, amb l'objectiu de poder tenir el seu suport en ambdós casos. Enguany, com altres vegades, l'Ajuntament de Palma ha rebut propostes de possibles aspirants a la Medalla d'or enviades per diverses entitats i institucions. Una de les personalitats proposades ha estat Antoni Martorell (Montuïri, 1913), músic reconegut arreu del món i que té el suport, entre altres, de la UIB, el Conservatori, la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià o la Capella Mallorquina.

La declaració de fill il·lustre i el lliurament de la Medalla d'or tindran lloc el 31 de desembre pròxim, coincidint amb la commemoració de la Festa de l'Estendard, després que les propostes hagin estat aprovades en el ple del mes de desembre. Josep Tous i Ferrer (Palma 1859-1950), fundador del diari Ultima Hora, destacà per la seva trajectòria empresarial i com a promotor cultural. El 1900, aconseguí la concessió dels terrenys de l'hort del Rei, on aixecà el Teatre Líric, el cafè Alhambra, després Riskal, i l'hotel Alhambra. Participà en la fundació de la Societat General de Tramvies Elèctrics Interurbans de Palma (1916), de la qual fou president; i creà també l'empresa Progrés Urbà SA (1922), que urbanitzà Ciutat Jardí, i la Companyia Aeromarítima Mallorquina (1923).

Fou propietari dels teatres Líric i Balear, del cinema Progrés i del Coliseu Balear, i fundador i director general de la societat Born SA, que explotava la sala homònima. L'any 1911, fou elegit regidor de l'Ajuntament de Palma pel Partit Liberal. Participà en la creació del monument a Jaume I i prengué part en la reforma de l'Eixample. L'Ajuntament de Palma li concedí la Medalla d'or el 1950. Per la seva banda, la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, creada el 1980, ha tingut una trajectòria marcada per l'impuls de la participació ciutadana i la recuperació de tradicions i festes populars a la ciutat, com també per l'organització d'activitats culturals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris