nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

Els arquitectes s'oposen que s'utilitzi sòl rústic per fer-hi habitatges socials

El degà del col·legi professional afirma davant Carbonero que «el fi no justifica els mitjans»

El conseller Jaume Carbonero rebé ahir una nova mostra de desacord amb la seva intenció de possibilitar la construcció d'habitatges socials en el sòl rústic incloses les anomenades àrees de reconversió territorial. El Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears, a través del seu degà Luis A. Corral, deixà clar ahir que el col·lectiu «no és favorable» a una mesura que en cas de produir-se seria «extrema i extraordinària». «No es pot fer vàlida la frase que el fi justificà els mitjans, i ni molt menys perllongar l'urbanisme a la carta», subratllà el degà durant la inauguració de les VI Jornades sobre Ordenació del Territori que organitza el col·legi professional, i en presència del mateix conseller d'Habitatge i del d'Ordenació Territorial, Gabriel Vicens. Corral manifestà que entén que la proposta «no significa anar a construir a un camp d'ametlers», però que es mostren partidaris d'esgotar el sòl urbanitzable abans d'actuar al sòl rústic de les àrees de reconversió.

Davant aquesta oposició, que s'afegeix a l'expressada pels promotors, el PP i el Bloc, el conseller Carbonero contestà que l'avantprojecte de la llei de l'habitatge que impulsa el seu departament encara no està acabat, per la qual cosa, «el degà no pot conèixer el seu contingut» i considerà que les manifestacions del representats dels arquitectes «pot respondre a la defensa de determinats interessos». No obstant això, Carbonero insistí que «si volem que en un termini curt de temps puguem disposar de sòl de patrimoni públic per construir habitatges socials s'haurà d'actuar en les àrees de reconversió previstes com a de creixement o d'armonització -a zones periurbanes-».

A part d'aquesta qüestió, el degà presentà les Jornades del Col·legi d'Arquitectes com unes jornades de reflexió sobre diferents aspectes de l'ordenació territorial de les Illes, respecte de la qual es va mostrar molt crític. Apostà perquè la futura llei del paisatge tingui especial incidència a la costa, perquè s'augmentin els espais protegits, i recordà que per acabar amb l'especulació i la sobrevaloració de terrenys s'han de separar els drets de propietat dels terrenys sobre els edificadors, «que haurien de ser exclusius de l'administració». Després de la inauguració de les jornades el primer en intervenir va ser l'arquitecte Carlos García-Delgado.

Qüestionà l'actual model urbanístic perquè «es fonamenta en un bucle pervers, que implica un elevadíssim consum de territori i de recursos, que afavoreix l'especulació i la destrucció del paisatge». Després d'ell, l'arquitecte urbanista Manuel de Solà-Morales va continuar amb la línia crítica de la jornada i qüestionant «la fantasia ideològica i la gola especulativa».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris