algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Antich i Estaràs arriben a un «clima de diàleg» però sense cap acord significatiu

Salut, imatge exterior i el nou Estatut, els punts en què es troben «més a prop»

L'esperada reunió entre el cap de l'Executiu autonòmic i la presidenta del PP i líder de l'oposició es féu ahir amb un resultat previsible. El primer dels encontres trimestrals acordats entre Francesc Antich i Rosa Estaràs s'allargà durant dues hores al Consolat de Mar. Després, en unes valoracions molt semblants, ambdós coincidiren en fer un balanç «molt positiu» perquè significa obrir un «clima de diàleg» entre les dues parts. No obstant això, no aconseguiren arribar a cap acord significatiu i deixaren clares unes diferències que, en molts de casos, es mantenen insalvables.

Les qüestions sobre aquelles que asseguraren estar «més a prop» són polítiques de salut i parlaren d'un «pacte», la «unió» en la promoció exterior de Balears i la «lleialtat» per al desplegament legislatiu del nou Estatut. En matèria sanitària Estaràs explicà que el conseller Vicenç Thomas i la seva antecessora, Aina Castillo, es reuniran per intentar acordar qüestions sobre «les llistes d'espera, la millora de l'atenció primària o l'atenció bucodental als infants». Respecte de la imatge exterior, admeté que l'acord es tracta d'una qüestió «mediàtica» centrada de forma especial en la promoció turística. Pel que fa al nou Estatut, el president Antich es comprometé a consensuar amb els populars qüestions com les negociacions amb Madrid com el Règim Especial de Balears (REB), encara que Estaràs no podrà formar part de la comissió mixta, com era la seva intenció.

El president del Govern i la líder de l'oposició, que insistiren en la importància que «ens hem assegut per trobar punts de connexió», repassaren durant la reunió altres qüestions fixades com a prioritàries per al Govern, com el pacte per la competitivitat, la política d'habitatge i territori o IB3. En aquests darrers punts, sobretot Estaràs, mostra grans discrepàncies evidents durant la reunió.

Llengua i IB3, pactes més difícils La presidenta del PP deixà clar que en matèria educativa i lingüística resultarà «més difícil» arribar a un pacte amb el Govern. «Nosaltres apostam per la lliure elecció de centre, pel trilingüisme i pel foment de l'«ús de les nostres modalitats», subratllà per evidenciar el desacord. Especialment crítica es mostrà amb IB3, sobre la qual demanà a Antich arribar a un consens per nomenar un substitut a l'actual director general, Antoni Martorell, sobre aquell que digué que no compleix els requisits de «pluralitat, veracitat i neutralitat» per la seva afiliació a UM.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris