bruma
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

El projecte de la central tèrmica de GESA s'integra a l'entorn del municipi

El Col·legi d'Arquitectes exposarà el desembre el disseny d'Alonso Hernández i associats

El Consell acollí ahir el lliurament de premis dels guanyadors del concurs d'idees per al projecte de la reforma de l'antiga central tèrmica d'Alcúdia. El següent pas serà cercar el finançament necessari per iniciar les obres, per a la qual cosa se sol·licitarà l'ajuda de les institucions locals, empreses privades i el Govern central.

«Ens hem negat a tractar el projecte com un objecte aïllat i deslligat del seu entorn, volem que el futur usuari recuperi la relació amb el paisatge i l'entorn».Amb aquestes paraules definia Miguel Àngel Alonso, un dels arquitectes d'Alonso Hernández i associats, el disseny guanyador del concurs d'idees per a la reconversió de l'antiga central tèrmica de GESA d'Alcúdia al Museu de les Ciències, la Tecnologia i les Arts de Mallorca.

Ahir, el Consell va acollir l'acte oficial de lliurament dels premis als guanyadors, alhora que s'anunciava que el Col·legi d'Arquitectes acollirà el desembre una exposició en la qual es presentarà la maqueta i els esbossos del disseny guanyador, anomenat «Clar al bosc».

El batle d'Alcúdia, Miquel Ferrer, recordà la importància del projecte, que «crearà un espai emblemàtic per a Mallorca». El Consell ha abonat els 120.000 euros que ha costat el concurs d'idees i que es repartiran entre els premiats. El següent pas, apuntà Ferrer, serà trobar el finançament per convertir-lo en una realitat. «Demanarem ajuts a les institucions locals i a empreses privades i, també, al Govern central», assegurà.

Per a Miguel Àngel Alonso, un edifici industrial sempre implica una sèrie de «operacions de buidatge paisatgístic» que deixen «grans ferides». D'allà la intenció de recuperar elements patrimonials i «treballar de forma equilibrada per potenciar els nous espais generats pel canvi d'ús de l'edifici», que no es tocarà en excés encara que «sí que es faran algunes intervencions». Així, es recupera la torre de defensa i els tancs, que es converteixen en espais expositius, i la pedrera, que serà un amfiteatre. A la terrassa es crearà una zona pública amb l'objectiu que es pugui contemplar la badia. La intenció del guanyador és «convertir la zona en un lloc emblemàtic del municipi que s'interrelacioni amb l'entorn», diu l'arquitecte.

L'única dificultat en començar el treball fou «cercar la simplicitat». «Volíem que el projecte es veiés com una cosa fàcil». El principal obstacle arribà quan va haver d'«alliberar espais interiors de les sales» com, per exemple, les peces de formigó que suportaven les turbines.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris