algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

'Les mesures del Govern podrien fer abaratir els pisos per a joves fins un 30%'

Javier Cabotá és dels promotors mallorquins amb més experiència i més projecció internacional

Javier Cabotá és propietari i president del grup Maioris, una empresa dedicada des de fa 25 anys a la promoció immobiliària. L'empresari, que ja exercicia tasques de direcció sense haver arribat a la trentena, està ara al capdavant d'una companyia que preveu tancar l'any amb una facturació pròxima als cent milions d'euros. Fa unes setmanes el New York Times publicava un anunci a tota plana i en color d'un complex que Maioris construeix a Cancún. La seva experiència i la internacionalització de la seva empresa l'avalen per parlar de temes com el futur del sector immobiliari, la conveniència de les mesures que preveu el Govern balear o l'evolució dels preus de l'habitatge.

-Podem parlar de crisi en el sector immobiliari?
-Sí. D'una banda, hi ha una crisi financera important que afecta sobretot tres països, els Estats Units, Anglaterra i Espanya. Efectivament, els bancs han donat hipoteques per sobre dels valors dels pisos. Fa estona que a Espanya hi ha una crisi immobiliària, que per ventura es deixa sentir menys a Mallorca. En tot cas, jo sempre he defensat que aquí hi hauria d'haver un habitatge turístic car, per a aquells que vulguin comprar una segona residència, amb uns preus situats en els nivells de la costa Blava, i que haurien de continuar pujant. Després hi ha l'habitatge per als joves, amb preus més assequibles. Es tracta d'un habitatge tan digne com l'altre, però a un preu raonable. En aquests moments, el preu no és raonable perquè hi ha un especulació increïble, fins i tot vergonyosa.

-Quines serien les solucions d'aquesta situació?
-El Govern balear prepara l'anomenat «decret Carbonero». L'objectiu és solucionar tots aquests temes, i abaixar el preu dels habitatges. Hi haurà un abans i un després.

-Per tant, considerau positiu construir habitatges en sòl rústic a un preu taxat pel mercat?
-Sí, però primer s'ha d'explicar bé què significa sòl rústic. Aquest del qual parla el Govern no és com se l'imagina la gent, un camp preciós, sinó que és sòl rústic urbà: és un sòl rústic veí de les zones urbanes. A més, no és el Govern qui decidirà on s'ha de construir, sinó que es tracta d'un decret obert. Hem de ser nosaltres, els promotors, els qui decidim on s'ha de fer. Si es fixassin uns terrenys en concret, pujaria el preu i s'iniciaria l'especulació. Amb aquest decret es fa una unió del sector públic i del privat que és molt important. Cada vegada més s'ha demostrat que el socialisme sol no ha funcionat, però el capitalisme tampoc. Per exemple, s'han de fer habitatges de protecció oficial per a aquelles persones majors a les quals la vida no els ha permès tenir un habitatge. L'Estat s'ha de sacrificar. Però als joves no se'ls pot hipotecar, fer-los viure en un «gueto» i que estiguin 12 anys en un habitatge sense poder vendre'l. La seva situació personal és probable que canviï.

-Quins beneficis tindrà un decret com aquest?
-És positiu per als joves, perquè els pot abaratir fins a un 30 per cent l'habitatge. I per al sector empresarial també, perquè el Govern té l'oportunitat de construir el que es demani. El Govern té la possibilitat de fer els habitatges necessaris, però sempre que hi hagi demanda. Entre el 70 i el 80 per cent dels problemes de l'habitatge són de la gent jove. A aquest col·lectiu li donam, sense que sigui un habitatge de protecció oficial, una casa taxada que pot pagar i que pot vendre quan millori la seva situació de vida. Així donarem als joves una oportunitat i aturarem la resta del mercat. És a dir, farà que la resta del mercat s'iguali, i es reduirà l'especulació.

-Parlàvem de crisi. Creis que se'n veuran afectades gaire empreses a les Balears?
-Quan hi ha crisi pot tenir efectes sobre totes les empreses, fins i tot sobre les consolidades. Crec que afectarà sobretot empreses de l'àmbit estatal, i n'hi haurà que cauran. Hi ha hagut gent que ha crescut d'una manera tremenda, que estan molt endeutats perquè es pensaven que no s'acabaria mai l'època de bonança. I aquests patiran. Però els empresaris que tenen construcció en punts bons determinats no ho notaran, com a Madrid i a Barcelona. Nosaltres, per exemple, construïm a Terrassa i venem bé.

-Hi ha aquesta bossa de demanda aturada, mentre s'espera per veure què succeeix?
-Sí, quan hi ha situacions com l'actual la gent s'espera per comprar, encara que tengui doblers. Passa amb totes les crisis, és una qüestió psicològica.

-Creis que la crisi durarà gaire?
-Es podria allargar fins a dos anys. Per això, les mesures del Govern s'han de posar en marxa aviat. Això ajudarà sobretot les constructores. Crec que el Govern posarà en marxa un pla per fer entre tres i quatre mil habitatges en un temini de 3 o 4 anys. Si funciona, la gent agafarà un altre optimisme. El turisme va bé i els mercat alemany també, i aquest és un client important.

-Què en pensau, de projectes com el de Platja de Palma?
-Crec que és un projecte que està per sobre de l'empresariat i està pensat per als treballadors. Hem de pensar que hem d'actuar com un país, i ho hem de fer per a tots. La Platja de Palma és fonamental i s'hauria de fer urgentment i de manera espectacular. Tothom hi ha de posar doblers. És un projecte supranacional, ens supera. Si no es fa, serà un gran fracàs. A la Platja de Palma s'ha de fer una cosa molt ben feta, i després ja es pot intentar en altres llocs. Hi ha d'haver un personatge que lideri aquest tema, s'ha de cercar el millor urbanista. S'ha de fer de manera espectacular.

-Un altre tema, la vostra participació en el RCD Mallorca. No voleu formar part del consell d'administració?
-Jo ja he estat vicepresident del Mallorca i ja hi he completat una etapa de directiu. Som molt mallorquinista. Ara hi tenc una petita participació. Segurament en la pròxima junta d'ampliació de capital, hi aportaré més doblers. Jo, com moltes altres persones, vull estar en el Mallorca, però no hi vull comandar. No estic al consell perquè m'hi implic, i això significa fer-hi molta feina.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris