muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Neguen la doble maternitat a una parella de lesbianes casades

El TSJIB diu que podrien haver gaudit d'un permís compartit


El Tribunal Superior de Justícia ha denegat el dret a gaudir del permís de maternitat a una dona que acabava d'adoptar legalment el fill biològic de la seva parella, amb qui ja estava casada. La mare biolègica ja havia gaudit amb anterioritat del permís de maternitat. Segons el tribunal, el cas es remunta al desembre de 2005, quan la mare biològica contragué matrimoni amb la dona que ara volia gaudir del permís de maternitat.

Un mes després, una de les cònjuges, S.A., va parir el fill i demanà el permís de maternitat corresponent, del qual va gaudir fins poc menys de quatre mesos després. Vint dies més tard, la seva parella, V.M., aconseguí obtenir l'adopció legal del menor a través del jutjat de primera instància 12 de Palma. Amb aquest tràmit, doncs, el nadó passà a poder tenir dues mares dins de la legalitat.

Per això, V.M., que just acabava de constituir-se legalment com a mare , decidí pocs dies més tard sol·licitar el permís de maternitat que correspon a qualsevol mare adoptiva. Aquest permís fou denegat en un primer moment, però V.M. l'aconseguí un temps més tard per la via judicial. L'IB-Salut recorregué llavors la sentència davant una sala del Contenciós Administratiu del TSJIB, que finalment ha denegat el permís a la mare.

Segons la interpretació que l'alt tribunal fa dels permisos de maternitat, és el fill i no la mare qui gaudeix d'aquest permís. És a dir, per cada fill, només un permís, independentment del nombre de mares que tengui. A més, la sala del TSJIB recorda que des de ja fa uns anys existeixen els permisos compartits pel matrimoni, a través dels quals els mesos de maternitat són dividits per les dues persones que componen la parella. En aquest sentit, assenyala la sentència, S.A. i V.M. estaven casades abans que nasqués el fill i, per tant, si ho haguessin volgut haurien pogut demanar el permís compartit pare-mare per poder gaudir ambdues d'estar amb l'infant. Ara queda enlaire la pregunta de què hauria passat si les mares haguessin decidit casar-se després de tenir el fill, en comptes de fer-ho just un mes abans.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris