algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
16°

La neu tenyeix de blanc Tramuntana

La borrasca d'aire fred fa baixar les temperatures fins a mínimes d'un grau a l'aeroport de Palma

68204

El puig Major ahir dematí, on caigueren 29'6 litres de neu per metre quadrat. Foto: J.M.

Les primeres neus enguany arriben d'hora. Laserra de Tramuntana es despertà ahir tenyida de blanc, després d'una baixada de temperatures que en alguns punts arribà a davallar fins a set graus en només 24 hores. Aquest va ser el cas de Son Sant Joan on la temperatura mínima de dimecres a dijous va ser de 8'5 graus mentre que de dijous a divendres davallà fins a un grau, segons indicà el director del Centre Meteorològic de Balears, Agustí Jançà. El mateix succeí a altres zones com Porreres on la mínima passà de 7'5 a 2 graus o sa Pobla que caigué dels 8 als 4 graus de temperatura.

L'entrada d'una borrasca acompanyada d'una invasió d'aire fred va fer que les baixes temperatures i les pluges es generalitzassin arreu de l'Illa i les nevades apareguessin entre els 500 i els 800 metres d'altitud. La neu arribà a punts com el Puig Major (29'6 litres per metre quadrat), Lluc, Bunyola (16'9 litres per metre quadrat) o el coll de Sóller. Això va obligar a netejar algunes de les carreteres properes a aquestes zones per garantir la seguretat en la conducció.

Amb l'arribada del cap de setmana la climatologia començarà a millorar. Les previsions per avui i els propers dies apunten que els xàfecs desapareixeran i les temperatures començaran a pujar sobretot les diürnes. Aquest ascens dels termòmetres es perllonagarà fins dimarts. Jançà assenyalà que la neu el novembre no és freqüent però no és la primera vegada que passa. De fet fa dos anys Mallorca va viure una situació similar. Les Illes es preparen així per l'arribada de l'hivern.

La Direcció General d'Emergències de la Conselleria d'Interior va decretar el nivell Índex de Gravetat Zero (IG0) del Pla Especial de Fenòmens Meteorològics Adversos (FMA). Aquest es correspon amb l'alerta groga del Centre de Meterologia i significa un avís als representants de tots els organismes implicats en la gestió d'una emergència, Grup de Suport Tècnic, perquè estiguin especialment atents a l'evolució del fenòment. A més, donà alguns consells als automobilistes com viatjar únicament si es imprescindible, procurant no fer-ho sols i en el cas que s'emprengui la travessia omplir el dipòsit de benzina, agafar una ràdio, pala, corda, cadenes, una llanterna i roba d'abric, a més d'aliments rics en calories.

Per altra banda, les condicions del mar tampoc no foren bones. El port de Maó no s'obrí ahir fins a les 10.30 hores, després que estàs tancat des de les 19.30 hores a causa de les condicions meteorològiques. Cap al migdia tots els ports gestionats per l'Autoritat Portuària estaven oberts. Només el buc Nura Nova de la naviliera Iscomar havia suspès els trajectes perquè no havia pogut sortir de Ciutadella.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris