muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

Madrid aprova i adjudica a Fomento el soterrament de l'estesa d'alta tensió

El projecte complementari, valorat en 13 milions d'euros, s'executarà en un any

81494

Fa setmanes, la insta·lació de torretes provisionals feren témer que el soterrament no es faria.

El Ministeri de Medi Ambient aprovà ahir i adjudicà una despesa complementària de 13 milions d'euros per a les obres de la Costera que serviran -entre d'altres actuacions- per al soterrament de la polèmica línia d'alta tensió entre la primera via del Ferrocarril de Sóller i el solar de la Filadora. L'aprovació, feta per la via d'urgència i adjudicada a Fomento (empresa que realitza les obres de la Costera a través de l'Ibaen Institut Balear de l'Aigua) suposa finalitzar amb una llarga lluita iniciada per un grup de veïns que es consideraven negativament afectats per la proximitat dels seus domicilis a la nova línia d'alta tensió, de 66.000 volts, sol·licitada per El Gas per cobrir les necessitats energètiques de Sóller, una vegada posat en marxa el transvasament de la Costera.

La notícia fou comunicada ahir mateix a l'Ajuntament de Sóller i va ser el regidor socialista Josep Ll. Colom qui ho donà a conèixer als mitjans de comunicació, alhora que manifestava la seva satisfacció per aquesta aprovació. Precisament fa unes setmanes la polèmica es va estendre als veïns de la Filadora, en constatar que la companyia elèctrica instal·lava al solar municipal proper a la urbanització, unes torretes per rebre el cables de 66.000 volts per via aèria.

Aquesta instal·lació va ocasionar molt de malestar i despertà els temors, encara que l'empresa sollerica d'energia assegurà que la instal·lació seria «provisional» mentre no es produís el soterrament. Els veïns, temien que finalment aquest no es dugués a terme, encara que finalment el Ministeri de Medi Ambient ha complit amb el seu compromís i la línia serà subterrània. L'empresa Fomento de Construcciones y Contratas executarà les obres a través de l'Ibaen. Acaba així una llarga lluita iniciada per veïns que creien molt perillosa l'esmentada estesa aèria.

Cal recordar que l'oposició a aquesta línia d'alta tensió sorgí a principis de l'any 2003, quan es conegué que els requeriments energètics per impulsar l'aigua de la Costera suposaven un gran augment del consum de Sóller, que la companyia d'electricitat El Gas no podia garantir sense augmentar la potència de la línia que arriba des de Bunyola. Les necessitats de la Costera suposaven de fet, en aquell moment, duplicar la potència disponible a la Vall, per la qual cosa l'empresa El Gas havia sol·litat un augment, per poder passar la línia existent de 15.000 volts a 66.000 volts. El fet causà alarma entre alguns veïns de Sóller, que s'organitzaren en plataforma per exigir que s'enterrassin els cables.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris