nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
12°

Els empleats de Justícia de balears són dels pitjor retribuïts de l'Estat

Els sindicats denuncien que Madrid no té en compte les Illes


L'actual situació laboral dels funcionaris de justícia a les Illes, sumada al preu del nivell de vida a Balears i a l'Estat del procés de transferència en matèria de justícia, dóna un resultat poc esperançador pels funcionaris de l'administració de justícia de l'arxipèlag: estan entre els més mal remunerats de tot l'Estat i, de moment, les autoritats competents no tenen intenció de transformar aquesta situació. En total, uns 1.200 treballadors es troben en aquestes condicions. Cal tenir en compte que les competències en matèria de justícia, a les Balears, encara estan en mans del Govern espanyol, concretament, del Ministeri de Justícia. A altres indrets, com Catalunya, el País Basc o Madrid, les competències estan transferides, i els treballadors de justícia cobren sous més ajustats a la realitats econòmiques locals, amb complements salarials específics que estan entre els 400 i els 600 euros.

A Balears, en canvi, el sou el decideix el Ministeri de Justícia, igual que a la resta de comunitats autònomes on les competències no han estat transferides, que són: Cantàbria, Astúries, Múrcia, Extremadura, Castella-la Manxa, Castella-Lleó, Ceuta i Melilla. En comparació amb la mitjana d'aquestes comunitats, les Illes tenen un dels nivells de vida més elevats, ja que el fenomen turístic i el fet insular encareixen el dia a dia dels ciutadans. A més, segons denuncia la portaveu de la plataforma unitària dels sindicats de justícia a Balears, Maria Antònia Juan, aquesta situació s'agreuja amb altres complements addicionals. A Balears, per exemple, el turisme crea molta més feina als funcionaris dels jutjats, que sovint han d'aprendre o utilitzar altres llengües. A més, el transport públic, tant a Eivissa, Menorca i Formentera com a Mallorca, «és molt deficitari i s'ha d'agafar el cotxe».

Madrid, diu Juan, «no té en compte les Balears i ens tracta com una comunitat més». Per això, els sindicats de treballadors aposten decididament pel traspàs de competències, malgrat que també denuncien no saber res al respecte, assabentar-se de tot per la premsa i no haver rebut informació ni de l'administració autonòmica ni de la central. Tot i així, confien que amb un Govern més proper es puguin negociar sous i condicions més ajustades a la realitat. Des de la plataforma sindical unitària asseguren que millorar les seves condicions de treball revertirà en un servei de justícia al ciutadà més ràpid i eficaç.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris