bruma
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Desarticulada una xarxa dedicada al tràfic il·legal de persones des d'Algèria

L'operació s'inicià arran de l'arribada de la primera pastera a les Illes el setembre de 2006

La Guàrdia Civil de les Balears ha desarticulat una xarxa d'immigració irregular que promovia el tràfic il·legal de persones entre Algèria i Espanya. L'operació s'ha saldat amb la detenció d'11 persones a les províncies de Navarra i Saragossa, segons informà l'Institut Armat.

L'operació Kaskai es va iniciar a les Balears amb l'arribada de la primera pastera el setembre de 2006, la qual cosa va motivar l'obertura d'una investigació per aclarir el possible establiment d'una nova ruta de flux migratori irregular. Dos fets explicarien aquesta nova via: la implantació del SIVE (Sistema Integral de Vigilància Exterior) i l'avantatge que suposa la ruta des de Dellys (Algèria), amb un recorregut aproximat d'uns 275 quilòmetres, que es cobreixen en unes 24 hores, i en un mar (el Mediterrani) que no presenta les condicions adverses d'un oceà.

La Guàrdia Civil va explicar que de la continuïtat de les investigacions es desprenia la possibilitat de l'existència d'un entramat d'intermediaris que facilitaven, promovien o afavorien el tràfic il·legal o la immigració clandestina de persones des d'Algèria amb destinació a Espanya.

D'acord amb aquestes dades van ser identificats una sèrie d'individus que formaven part de l'entramat d'intermediaris, tots localitzats a Saragossa i Navarra. Després d'ampliar les investigacions a aquestes províncies, es va determinar l'existència d'una sèrie d'empresaris que ocupaven els immigrants arribats a aquesta Comunitat, en condicions irregulars.

A mesura que van avançar les investigacions es descobrí que aquest grup s'encarregava de l'organització tant a l'origen, on gestionaven la compra de les embarcacions, com en la seva destinació final, assessorant les persones que havien de viatjar sobre les posicions geogràfiques dels punts als quals havien d'arribar, les condicions meteorològiques, informant-los què fer en arribar a la destinació per passar desapercebuts entre la població i per no ser detectats per les Forces i Cossos de Seguretat.

Un cop a Espanya, el suport s'estenia a l'auxili d'aquestes persones en qüestions burocràtiques. La majoria eren empadronats en una sèrie de poblacions, tant per facilitar una possible futura regularització com per a l'obtenció d'altres beneficis i ajuts, sol·licitant la prestació sanitària, que obtenien sense cap tipus de problema un cop empadronats.

Desplaçats agents de la Guàrdia Civil de les Balears a les províncies de Saragossa i Navarra, es va procedir a la realització de dos escorcolls a Saragossa i la detenció d'onze persones com a suposats autors dels delictes contra els ciutadans estrangers, estada il·legal i contra el dret dels treballadors.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris