algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

La llei Carbonero permet pisos socials en rústic que podran ser revenuts en 10 anys

UM dóna suport al projecte que prepara el conseller socialista mentre el Bloc s'oposa

L'esborrany de la llei que ha de permetre a l'Administració obtenir sòl per fer habitatges de protecció pública -coneguda com a 'llei Carbonero' perquè l'elabora el conseller d'Habitatge, Jaume Carbonero-, inclou la possibilitat de construir pisos socials en sòl rústic que podran ser revenuts al mercat lliure al cap de deu anys. Aquests habitatges a preu taxat -d'iguals condicions que els lliures però a un preu inferior al de mercat- podrien arribar a suposar fins al 35% de cada promoció. El projecte de llei, al qual ha tingut accés aquest diari, permet al Govern crear reserves estratègiques de sòl, perquè els propietaris de sòl rústic que ho vulguin puguin urbanitzar seguint unes determinades condicions. La primera és que aquests sòls hauran de ser urbans urbanitzables o rústics de transició, és a dir, aquells que en el futur han d'acabar sent urbans. El Govern elegirà i delimitarà aquestes àrees amb normes subsidiàries pròpies. La segona condició és que la meitat del sòl s'haurà de cedir gratuïtament a l'administració perquè pugui oferir, ja sigui en règim de compra venda o de lloguer, habitatges socials a un preu inferior al del mercat.

D'aquest 50% d'habitatges, com a mínim el 15% hauran de ser de protecció pública, això vol dir que tindran un preu inferior al del mercat i unes mesures determinades i no es podran vendre fins al cap de 30 anys. La resta es podran oferir a preu taxat, és a dir, a un preu superior als de protecció pública però inferior al del mercat. Aquests pisos seran iguals que els que sortiran al mercat lliure, però s'adjudicaran per sorteig i no es podran revendre fins al cap de 10 anys.

A més de sòl rústic de transició (el que a Mallorca es coneix com a àrees de transició de creixement o harmonització), també podrà afectar sòl urbanitzable o apte per urbanitzar o sòl urbà sense urbanització consolidada. Els terrenys haurien de pertànyer a un únic propietari i estar situats a continuació de trames urbanes existents. En principi, el Govern només podria usar aquest mecanisme una vegada. L'esborrany d'aquest projecte, que està subjecte a modificacions i encara ha de ser consensuat, ha estat impulsat per una Conselleria socialista i disposa del suport d'UM, però no del Bloc, que és reticent a la construcció en sòl rústic. Els consells de Mallorca i de Menorca també han fet evident la seva oposició pel mateix motiu que el Bloc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris