algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El preu del petroli fa pujar el valor de les importacions de gener a juliol

La diferència entre el que s'exporta i el que es compra a fora creix gairebé un 12 per cent

De gener a juliol, a Balears s'han fet compres a l'exterior per valor de 1.491,22 milions d'euros, un 5,9 per cent més que l'any anterior. L'increment en les importacions és encara més gran si s'eliminen les partides distorsionants -aquelles com material de transport, turboreactors, productes químics o combustibles minerals- i s'arriba al 28,5 per cent. Un fet que des de la Cambra de Comerç de Mallorca atribueixen a l'elevat preu del petroli.

Aquesta situació ha duit a un increment del dèficit comercial, és a dir, de la diferència entre el que es compra a fora i el que els empresaris venen a l'exterior. Així, en els set primers mesos de l'any el dèficit ascendí als 982,86 milions d'euros, fet que suposa que ha pujat un 11,9 per cent en relació al mateix període de l'any passat.

Per la seva banda, les exportacions han registrat una disminució del 4 per cent sobre el 2006. Tanmateix, aquesta xifra resulta positiva si es lleven les partides distorsionants, amb un lleuger increment de l'1,8 per cent sobre les de l'any passat.

Amb aquest percentatge, les exportacions es mantenen en la línia, encara que per sota, de les que tancaren el 2006, amb tan sols un increment del 3,3 per cent. I si es compara amb les xifres que es registraren el primer trimestre hi ha hagut un descens, ja que en els tres primers mesos de l'any cresqueren un 25 per cent.

Productes

El calçat, les calderes i les aixetes continuen essent les partides més exportades per Balears fins al juliol. De la primera es feren operacions per un valor de 73,3 milions d'euros, un 0,6 per cent més que l'any passat. De la segona se'n vengueren 48,8 milions d'euros, un 2,2 per cent més.

Per contra, les exportacions de mobles han patit un descens de l'11,1 per cent, i passen de 8 milions d'euros a 7,2 milions. D'altra banda, les hortalisses i els tubercles disminuïren encara més, un 42,6 per cent, i el valor de les vendes passà de 16,4 milions d'euros a 9,4 milions.

En tot cas, els economistes insisteixen en el fet que el gran producte exportador de les Balears és el turisme.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris