nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
15°

L'aturada de vint urbanitzacions arriba al Consell de Govern sense acord del Pacte

UM no vol que s'aprovi avui i el Bloc pressiona. Antich veu difícil que s'hi inclogui les Fontanelles

75186

El president Antich conversà ahir amb els socis del Bloc i també amb els d'UM. Fotos: J.MOREY.


El projecte de llei que ha de desclassificar una vintena d'urbanitzacions en zones sensibles de Mallorca i Eivissa i el decret llei que n'aturaria automàticament van camí de convertir-se en un nou Son Espases. Les mesures proteccionistes s'han de debatre avui, en Consell de Govern, sense acord previ entre els socis. UM espera que avui no només no s'aprovi aquest projecte en el Consell de Govern, sinó que ni tan sols se'n parli. Considera que no està prou madur ni consensuat i manté que no s'ha de fer amb urgència. Mentrestant el Bloc, que és qui l'ha impulsat, pressiona perquè avui tiri endavant. Manté que la mesura està consensuada i tem que dilatar-la vagi en contra dels interessos que persegueix.

Enmig, el president del Govern, Francesc Antich, pensa tractar la qüestió en la reunió, però veu complicat que es pugui aprovar i veu més complicat encara que la proposta proteccionista suposi l'aturada de la urbanització de les Fontanelles, a Palma, com inicialment està previst. El projecte que arriba avui al Consell de Govern consta de dues parts. La primera, que té més possibilitats de prosperar, implica la suspensió cautelar automàtica, via decret llei, de projectes urbanitzadors i que afecten zones sensibles. La suspensió, que durarà fins que s'aprovi la llei de mesures urgents, afecta les dunes de Son Real (Santa Margalida), Punta Negra-Cala Mitjana (Calvià), Marina de Llucmajor i el cap de Cala Figuera-Refeubeig (Calvià). Segons informà ahir IB3-Televisió, tots aquests punts queden afectats per ampliacions d'àrees d'especial protecció d'interès. També s'amplien les àrees naturals de la serra de Tramuntana, que inclouen Cala Blanca (Andratx), Can Vairet (Calvià) o Cala Carbó (Pollença).

El decret també inclou la suspensió cautelar del projecte urbanitzador que afecta la zona humida de les Fontanelles, a Palma, un espai on ja s'han atorgat llicències. El mateix passa a les Feixes, a Eivissa. En el cas de la pitiüsa, s'amplien les àrees de protecció del cap Llibrell, del cap Llentrisca-la Talaiassa, Cala Compta-Cala Bassa i les àrees naturals dels Amunts d'Eivissa. L'altra part del projecte, la que té més dificultats per prosperar, suposa la desclassificació d'un seguit d'urbanitzacions. A través d'una modificació de la Llei d'Espais Naturals (LEN) es protegeixen les àrees de Monport (Andratx), Port dels Canonges, Chopin (Valldemossa), Muleta , Béns d'Avall (Sóller), Cala Tuent (Escorca) i elVerger (Esporles).

A més, es protegeixen les finques de devora Son Espases a través d'una modificació, per llei, del Pla General de Palma i es declara la utilitat pública i la necessitat d'ocupació dels terrenys, passa prèvia a l'expropiació. També es deroga la llei de camps de golf per impedir la construcció de projectes amb creixement urbanístic, residencial o turístic; i s'anul·len les disposicions aprovades pel PP que rebaixaven la parcel·la mínima per construir a Eivissa. Ahir, aprofitant la darrera jornada del debat de política general, les converses entre Antich i els seus socis del Bloc i d'UM es feren ben visibles. Si bé és cert que és possible que avui no s'aprovi res, l'opció més probable és que surti el decret llei de mesures cautelars i es continuï negociant el projecte de llei, sobretot després que UM i el PSIB condicionin l'aprovació a la de la llei d'habitatge, que plantejaria la possibilitat de fer pisos a preus barats en sòl rústic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris