algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
14°

La llei proteccionista del Pacte preveu parar la urbanització de les Fontanelles

La zona humida de Palma està amenaçada per un complex d'oci que ja té llicència

78000

El projecte de llei proteccionista amb mesures urgents que l'Executiu balear preveu aprovar demà divendres en Consell de Govern inclou ampliar la protecció de la zona humida de les Fontanelles, a la Platja de Palma. Sobre aquest espai s'ha projectat un complex comercial i d'oci que disposa de llicències municipals atorgades per l'anterior equip del PP a Cort, quan estava en funcions. El projecte de llei, que ja té enllestit la Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori (Bloc), encara ha de passar el 'filtre' del Consell de Govern, on es debatrà la mesura entre els socis. Ningú descarta que la proposta inicial, que passaria per impedir la urbanització a tot aquest espai, pateixi retallades i just s'acabi ampliant l'actual zona humida protegida i es permeti la urbanització a la resta, on ja s'ha construït un aquari.

 

La mesura de protecció va lligada a un decret legislatiu que entrarà en vigor 48 hores després de ser aprovat divendres pel Govern -sense necessitat de passar pel Parlament- i que suposarà l'aturada cautelar d'aquesta i d'altres urbanitzacions projectades, la majoria a Mallorca i a Eivissa. La llei de mesures urgents per a la protecció del territori, avançada per aquest diari el 14 d'octubre passat, preveu la desclassificació d'altres zones d'important valor natural afectades per projectes urbanitzadors com Cala Carbó (Pollença), Cala Blanca (Andratx), Muleta (port de Sóller), Can Vairet (Calvià), Son Real (Santa Margalida) i les Feixes, Benirràs, Roca Llisa, Punta Pedrera i Cala d'Hort a (Eivissa), entre d'altres. Tal com anuncià dimarts el president Antich en el seu discurs, els voltants del solar on es construeix l'hospital de Son Espases també quedaran protegits per aquesta normativa.

 

La figura que preveu el projecte de llei per fer efectiva la protecció és l'ampliació de les zones ANEI (Àrea Natural d'Especial Interès) de la serra de Tramuntana fins a contenir les zones a preservar, mentre que en el cas de les zones humides de les Fontanelles i les Feixes, el que es faria és aprovar noves declaracions d'ANEI per a aquests dos indrets. La protecció de la zona humida de Palma estaria en línia ara amb el recent informe elaborat pel Ministeri de Medi Ambient sobre l'Estratègia de sostenibilitat de la costa, que a Balears insta a incloure les Fontanelles a l'àrea protegida per la franja de domini públic marítim i terrestre, qüestió que el mateix Ministeri havia rebutjat l'any 2006.

 

En tots els casos, es tracta d'urbanitzacions que gaudeixen de diversos nivells d'autorització i que generen expectatives de negoci milionàries, però que tendrien un fort impacte territorial i paisatgístic ja sigui al litoral, devora zones ja protegides o en espais limítrofs als ja urbanitzats. La llei també elimina totes les mesures permissives en matèria urbanística que aprovà el PP en successives lleis d'acompanyament i que permetien majors possibilitats de construir en rústic, afavorien la construcció en espais protegits d'Eivissa i Formentera o legalitzaven xibius i establiments comercials del litoral. A la vegada, la nova norma impedeix la construcció de més camps de golf que estiguin lligats a creixements urbanístics, turístics o residencials. Totes aquestes mesures figuraven com a compromisos en l'acord de govern signat per totes les forces que formen el Pacte.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris