algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
17°

L'alça als preus dels aliments continuarà i afectarà també els productes elaborats

Aquests augments repercutiran en el consum i en l'endeutament de les famílies

Dimart, el Ministeri d'Economia va confirmar el que les butxaques dels consumidors ja notaven. Els preus de molts aliments bàsics ha patit pujades significatives. Així productes frescs com les cebes es pagaven a l'octubre un 22 per cent més cars que el mateix mes de l'any passat; el pollastre un 18,3 per cent més; les sardines gairebé un 15 per cent; i els ous han pujat més del 10 per cent. Xifres elevades també en els aliments envasats: la llet s'ha encarit un 18,3 per cent; l'oli de girasol un 16,4 per cent; i la pasta per damunt del 8 per cent, el mateix que la farina de blat. Les previsions de futur no són gaire encoratgedores. El director del Centre de Recerca Econòmica (CRE), Antoni Riera, apunta que aquests increments en els preus dels aliments no elaborats continuaran i es traslladaran a la resta de productes alimentaris. «Si pugen la farina, els ous, la llet, ho faran també tots aquells aliments que utilitzen aquests productes com a matèries primeres», afegeix.

Les pujades s'atribueixen a dos factors. Per una banda, l'increment espectacular de la demanda d'aquests aliments a països com la Xina. «A molta demanda i escassetat d'oferta, pugen els preus», diu Riera. Per l'altra, l'obertura d'alternatives d'ús d'alguns d'aquests aliments. Cereals, sucres o olis s'utilitzen per a la fabricació de biocombustibles i es paguen millors preus per a aquests usos. En conseqüència, «hi ha hagut una reassignació». Tot això, tindrà una repercussió directa sobre la inflació. La interanual es troba en el 2,5 per cent a Balears i dues dècimes per damunt la d'Espanya. De moment, els increments que ha experimentat la cistella de la compra no ha repercutit al «nucli dur» de la inflació, explica Riera. «Però arribarà quan pugin la resta de productes i aquesta situació serà preocupant perquè és difícil fer davallar aquest tipus d'inflació», afegeix.

Les conseqüències d'una inflació «molt alta» es notaran en les negociacions de salaris i en les rendes. Menys preocupants són els efectes sobre la competitivitat ja que la resta de països estan patint la mateixa situació, assegura el director del CRE. En tot cas, sí que està convençut que suposarà un augment de la pressió sobre les famílies que tenen nivells alts d'endeutament i, per tant, sobre el consum. El vicesecretari de la patronal Pimem, Carlos Miranda, coincideix amb Riera en què es produirà un disminució dels nivells de consum. La pujada dels aliments, unida a l'increment de les hipoteques per l'alça dels tipus d'interès hi posarà fre. «No vull ser alarmista però tampoc no podem obviar que tot apunta que estam davant el final d'un cicle expansiu. No hi ha la mateixa alegria econòmica», assenyala.

Per altra banda, Miranda recorda que aquests increments repercutiran també en els costs d'altres sectors, com el de la restauració i el de l'hoteleria. I a tot això s'hi agegirà el petroli, que està assolint en els darrers dies màxims històrics. Per la seva banda, José Reguera, delegat a Balears de l'Unió de Consumidors d'Espanya (UCE), alerta de l'important repercussió de l'alça de preus en els aliments sobre els pressuposts de les famílies de les Illes. «Aquests preus s'afegeixen a una situació d'endeutament elevat», assegura preocupat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris