nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

El «planificador» que no mirava pel retrovisor

Antich no mira cap enrere i escenifica el seu «canvi tranquil» amb un discurs carregat de plans i pactes

El «canvi tranquil» consisteix a fer un discurs sense REB -el Règim Especial Balear que tant agradava al president anterior-, sense llatinades, sense titulars d'artifici, sense grans propostes que depenien d'altres, sense projectes estrella. És pla. I el contingut? El «canvi tranquil» no és brusc, just marca accents en territori, en política social, en transport públic... I el «canvi tranquil» combinat amb «infraestructures silencioses» té un perill: no fa renou. Pot arribar a adormir.

S'hauria pogut treure un REB del capell i no ho va fer. Hauria pogut fer sang rebolcant-se en el fang del passat. No ho va fer. El «canvi tranquil» té això. Mig minut bastà al president del Govern, Francesc Antich, per passar pàgina i obrir el nou parèntesi del Pacte. Sense aixecar el cap dels papers, mirà cap endavant amb un discurs de futur, «de mirada llarga», com repeteix fins a cansar. No emprà els retrovisors. Avui ho farà. No provocà l'adversari. Fou institucional, de baixa intensitat. Va fer el discurs possible quan fa quatre mesos que governes un Pacte com aquest.

Un pacte és equilibri i obliga a combinar generalitats amb concrecions; a barrejar un discurs econòmic amb un de social; a parlar a la vegada de protecció del territori i de construcció; a fer gests cap als empresaris encara que cap d'ells no vagi a escoltar el teu discurs. I oblides que pretens ocupar sòl rústic per fer-hi pisos; i passes de puntetes per Son Espases, resumint en una frase una decisió que costà mesos de prendre: «ningú no volia fer l'hospital allà però no ha quedat més remei».

I repeteixes tantes vegades la paraula «país» per referir-te a les Balears com la paraula «Govern d'Espanya» per parlar de Madrid. I acabes assumint el discurs fins al punt que ja no saps dir cap frase que no inclogui les paraules «diàleg» i «consens». El pacte, ja ho sabem de l'altra vegada, son pactes, plans, projectes... Ara seran -l'Antich planificador ho anuncià ahir- 14 noves lleis i reformes legals, cinc pactes, tres ofertes de consens i tres plans de xoc. Quasi res. I si el pacte pot arribar a marejar, el «canvi tranquil» hipnotitza. També a l'oposició. Amanseix les feres. Ni un rum-rum féu el PP durant l'hora de discurs. Avui sabrem si s'han despertat de la letargia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris