algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Gairebé 6 de cada 10 nous aturats a les Illes a l'octubre eren estrangers

Aquest col·lectiu ha registrat increments en la xifra, durant tot l'any, de desocupació

El col·lectiu de ciutadans estrangers està patint amb més força l'increment de l'atur que es registra a Balears en els darrers mesos. Així ho reflecteixen les xifres de desocupació del mes d'octubre, on el 58 per cent dels 3.396 nous aturats de les Illes en relació a l'any passat no són de nacionalitat espanyola. Els estrangers no han deixat de registrar increments d'atur des del gener. L'octubre ha experimentat el creixement més elevat amb 1.975 persones més sense feina, un 29,2 per cent de creixement en relació al mateix mes de l'any 2006. Mentre, la xifra global de persones sense feina a Balears va descendir almenys durant els cinc primers mesos de l'any i la resta dels increments no ha superat el 10 per cent.

L'octubre, les Illes tancaren amb 37.100 aturats, dels quals 8.733, un 23,5 per cent, eren forans. El pes d'aquest col·lectiu dins la xifra de desocupats no ha davallat del 17,5 per cent en tot l'any. D'aquesta manera, els aturats estrangers oscil·len entre els 4.863 del mes de juny als 11.370 del gener passat. L'atur a Balears ha incidit principalment en dos sectors. En la construcció que ha incrementat el nombre de persones sense feina en un 25,2 per cent en relació a la xifra que registrava l'octubre del 2006. I en els serveis que ho han fet un 8,66 per cent en el mateix període.

El primer pateix els efectes de l'alentiment del sector immobiliari. Tot i que les obres visades continuen en augment, els empresaris estan experimentant un menor grau d'activitat, segons assenyalen. En aquest sentit, el president dels constructors, Sebastià Pastor, assenyalava fa uns dies que sense parlar de crisi es mantenen a l'expectativa i atents a les xifres d'aturats que no deixen de pujar. Pel que fa al sector serveis, els sindicats atribueixen el major nombre de persones sense feina als efectes del turisme residencial. Cal tenir en compte que la temporada es manté semblant a l'any anterior en xifres i amb increments en la rendibilitat, segons les estimacions dels empresaris.

Els estrangers treballen sobretot en aquests dos àmbits, el que fa que siguin els primers afectats en quan hi ha un descens del volum de feina. També al sector primari hi ha hagut un creixement del 27,01 per cent d'aturats en relació a l'octubre del 2006. Pel contrari, la indústria i el col·lectiu sense feina anterior han reduït les xifres d'aturats en un 4,1 per cent i un 10,1 per cent respecte el mateix període de l'any passat. Per altra banda, els extracomunitaris són, a la vegada, els que més pateixen l'augment d'aturats. A l'octubre, gairebé el 70 per cent dels estrangers que no trobaren feina pertanyien a aquest col·lectiu. I sobre el total de desocupats representaren el 16 per cent. Amb la finalització de la temporada turística, que no aconsegueix perllongar-se més enllà de l'octubre i amb la previsió que la construcció continuarà un període de contenció, tot apunta que els treballadors estrangers continuaran sent dels més afectats per aquesta situació a les Illes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris