nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Sampol demana eximir les Illes d'aportar uns 220 milions a l'Estat

Aquesta mesura s'aplicaria fins que canviï el sistema de finançament

El senador autonòmic, Pere Sampol, continua amb la seva bateria d'iniciatives perquè l'Estat pal·liï els greuges que pateix Balears en matèria fiscal i de finançament. Sampol va informar ahir que en el ple de demà a la Cambra Alta instarà el ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, que, fins que no es modifiqui l'actual sistema de finançament autonòmic, s'eximeixi les Illes Balears de pagar el Fons de Suficiència, una aportació que el 2004 va ser de 220 milions d'euros. Balears i la Comunitat de Madrid són les úniques que fan aportacions a aquest fons, establert així per l'Estat quan els recursos s'incrementen per damunt del cost efectiu de les competències assumides. No obstant això, el senador considerà ahir de «justícia» que Balears deixi de fer aquesta aportació una vegada que l'Arxipèlag «es troba a la coa» en finançament, molt lluny de la resta de comunitats i de la mitjana estatal.

«És el moment de passar de les paraules als fets», digué Sampol, per avançar que en el cas que el ministre Solbes no es comprometi demà a aplicar aquesta mesura, presentarà una esmena a l'articulat de la llei de pressuposts generals de l'Estat (PGE), perquè s'exclogui Balears del pagament del Fons de Suficiència fins que es revisi el model de finançament que perjudica a Balears «de manera escandalosa». El senador, que comparegué en roda de premsa juntament amb el portaveu parlamentari del Bloc, Gabriel Barceló, aportà ahir noves dades, sobre les quals destacà les xifres aportades pel mateix Ministeri d'Hisenda i Economia, per explicar el dèficit de finançament que pateixen les Illes.

Balears, sempre a la coa, l'any 2004 obtingué uns recursos -finançament autonòmic, fons europeus i inversions estatals- amb un dèficit de 606,91 euros per habitant menys que la mitjana de la resta de comunitats. En l'estudi sobre el finançament autonòmic per habitant s'observa com el dèficit de les Illes, respecte a la mitjana, s'incrementa any rere any des de l'aplicació del nou sistema: 162 milions d'euros menys l'any 2002, 199 milions el 2003 i 220 el 2004. Sampol va advertir que hi ha estudis que empitjoren aquesta situació, encara que es va voler remetre a les dades oficials.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris