muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

El Govern dóna menys doblers a Política Lingüística que el 2003

Gestionarà 4'5 milions, un 5% manco del que tenia en el primer Pacte de Progrés

71882

La directora general, Margalida Tous (esquerra), amb la consellera Galmés.

QUIM TORRES. Palma.

El pressupost de què disposarà l'any que ve la Direcció General de Política Lingüística del Govern balear serà inferior al que tingué fa cinc anys aquest mateix departament, quan l'anterior Pacte de Progrés aprovà els seus darrers comptes públics.

Aquesta direcció general, controlada per Margalida Tous (Bloc), disposarà l'any vinent d'una partida de 4'53 milions. Ara fa cinc anys, el seu antecessor Joan Melià (PSM) pogué gestionar 4'78 milions, 244.555 euros més.

La diferència, del 5'12%, és molt més considerable si es té en compte que en aquest temps el cost de la vida (IPC) s'ha incrementat a raó d'un 3% anual i que el pressupost de la Comunitat autònoma en el seu conjunt s'ha multiplicat per tres. Per tant, el pes relatiu d'aquestes polítiques en la tasca del Govern és ara molt més reduït i això es produeix en un context marcat per l'increment considerable que ha viscut la població balear en els darrers cinc anys. Un creixement que es produeix per la forta arribada d'immigrants, un col·lectiu potencialment receptor de les polítiques de normalització lingüística.

Amb tot, si es compara el pressupost de Política Lingüística de l'any vinent amb el d'enguany, el darrer elaborat pel PP, es detecta un increment del 5'16%. El desajust s'arrossega des del primer any de mandat del PP, quan es retallà en un terç la dotació d'aquest departament. Tot i que després es varen anar incrementant anualment els recursos a aquesta direcció general, encara ara no s'ha compensat aquella forta davallada efectuada l'any 2004. Els recursos que es destinaran l'any 2008 al foment de l'ús de la llengua catalana arribaran als 3'1 milions d'euros, prop d'un 7% més que els 2'9 milions dedicats el 2007 a aquest capítol.

«Rendibilitzarem al màxim els recursos que tenim», afirmà la directora general, Margalida Tous, qui destacà que es recuperaran línies de subvenció a la premsa en català, a les administracions i al sector de la restauració i el comerç que el PP eliminà. En el sector de la restauració es col·laborarà amb Treball per formar el personal i, entre d'altres coses, se'ls ensenyarà a atendre el públic en català.

En aquest capítol ha de jugar un important paper el Consorci per al Foment de l'Ús de la Llengua Catalana i la Promoció Exterior (COFUC). Aquest organisme, dirigit per Cathy Sweeney (Bloc), controlarà l'any que ve 1'46 milions d'euros, gairebé un terç del pressupost de Política Lingüística i un 2% més que fins ara. Fins ara s'ha anat encarregant, entre d'altres qüestions, de l'assessorament lingüístic de la ràdio i televisió autonòmica, IB3.

Pel que fa al Consell de Mallorca, el pressupost de l'àrea de Política Lingüística davallarà l'any 2008 un 7% i quedarà en 1'79 milions d'euros. Precisament, la retallada al Consell és equivalent a l'increment que es produí en aquest departament l'any passat, quan s'arribà a l'1'92 milions coincidint amb la creació d'una conselleria específica de Patrimoni i Identitat Cultural, llavors encapçalada pel batle de Pollença, Joan Cerdà (UM).

L'actual responsable d'aquesta àrea al Consell, la vicepresidenta i consellera insular de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró, advertí que la retallada només afecta la despesa supèrflua -publicitat i protocol- i, en canvi, es mantenen les subvencions que ja s'atorgaven i els diversos programes propis del Departament insular de Política Lingüística.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris