algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

Anar a comprar i canviar el món: 10 anys de projectes amb S'Altra Senalla

El comerç just pretén fer front a les desigualtats entre països del nord i del sud

GLÒRIA JULIÀ. Manacor.

Fa 10 anys que va néixer el projecte de S'Altra Senalla a Manacor. I és que el moviment del Comerç Just es va iniciar a Mallorca a principis dels anys 90 per fer front a un sistema comercial de nord-sud que augmenta la desigualtat i la misèria. L'any 1994 s'obre S'Altra Senalla a Palma i és el 1997 quan ho fa la seu a Manacor. Des de llavors, aquesta associació té com a principals activitats la venda de productes de comerç just i la idea de difusió dels seus principis d'igualtat i de solidaritat. Treballen conjuntament amb associacions com Cáritas, Deixalles, etc. i són membres de la Coordinadora Estatal de Comerç Just, de manera que podem parlar d'una xarxa d'institucions que treballen conjuntament.

Aquesta iniciativa pretén fer-nos reflexionar sobre el fet que, com a consumidors, podem decidir cada dia. Quan anam a comprar, ajudam -o no- a unes determinades empreses i als seus treballadors. Som, doncs, els consumidors, els principals corresponsals dels efectes socials i ecològics del que consumim. Els principis del comerç just són els de donar accés als productors tradicionalment desfavorits i exclosos del sistema comercial habitual, pagar un preu just als productors que cobreixi els costos de producció, basar les relacions en la transparència i evitar intermediaris especuladors. D'aquesta manera, les relacions comercials entre els productors i les importadores del nord permeten que puguin planificar el seu desenvolupament. Així, les importadores del nord han de pagar una part del valor de la compra de manera avançada, fet que permet que els productors puguin comprar el material necessari i cobrir les seves necessitats fins que lliuren els encàrrecs, i així deixen de dependre del prestador. Les importadores assessoren els productors perquè els seus productes tinguin el major èxit en els mercats i segueixin la normativa sanitària, de qualitat, de disseny, etc.

A més, es comercia amb comunitats productores organitzades de manera democràtica (cooperatives) i s'intenta potenciar la cultura i el benestar de les comunitats productores; els beneficis obtinguts del comerç han de revertir en la millora de les seves condicions de vida; no s'accepta el treball infantil; se cerca la igualtat home-dona; es valora la qualitat del producte; se cerca el màxim respecte al medi ambient; es prioritzen els moviments de mercaderies locals, etc. També s'intenta minimitzar el nombre d'intermediaris entre el productor i el consumidor.

Amb els criteris de S'Altra Senalla i de tots els col·lectius que promouen aquest tipus de comerç, es contribueix al desenvolupament harmoniós dels països productors i els consumidors, de tal manera que no es desenvolupi més el creixent desequilibri entre el nord i el sud i les condicions laborals siguin dignes i igualitàries.

S'Altra Senalla col·labora normalment amb herbolaris, botigues d'artesania i grups sense ànim de lucre que ajuden a ampliar la distribució d'aquest tipus de productes. També celebren cada any la Diada europea de les botigues solidàries, i realitzen activitats de sensibilització i pressió política. Els consumidors, mitjançant el comerç just, tenim l'oportunitat de deixar de col·laborar amb un sistema comercial que provoca pobresa i marginació i contribuir a humanitzar el comerç internacional i promoure els valors de la justícia, la solidaritat i el respecte al medi ambient.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris