algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El Govern posarà en marxa 1.113 places residencials per a dependents el 2008

La consellera d'Afers Socials aposta per un model de gestió públic davant el privat del PP

El Govern balear preveu l'obertura i posada en funcionament d'un total de 13 residències d'atenció geriàtrica i per a persones dependents durant el 2008. En total, 1.113 noves places, que es troben en construcció o que no s'han pogut obrir per falta de llicències o permisos. A aquestes, s'hi uniran quatre més el 2009 i, juntament amb les existents, seran 26 els centres a començaments de la propera dècada. Amb totes aquestes actuacions, la Conselleria confia que en acabar la legislatura, a les Balears hi haurà una ràtio d'1,5 places residencials per cada 100 persones grans. Actualment, no s'arriba a 1 plaça residencial per cada 100.

Així ho detallà la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, Fina Santiago, que va explicar com el nou Executiu apostarà per una gestió pública d'aquesta xarxa, davant la privada o concertada que va aplicar el PP la darrera legislatura, amb un cost de 57 euros per plaça i dia. Reconegué l'esforç constructor de l'anterior Govern però recordà que la darrera residència totalment pública es va posar en marxa el 2001 pel Pacte de Progrés. Així, de les noves places, 230 són públiques, principalment assignades a Eivissa i a Menorca, i 550 concertades, que es troben a Mallorca. A tot això, s'hi afegeixen 333 més de totalment privades.

La consellera també assenyalà que aquesta legislatura a diferència de l'anterior es construiran residències «on faci falta i no on es manifesti voluntat política de fer-ho». En aquest sentit, es va referir al cas de Palma, on s'ha detectat un dèficit d'aquestes infraestructures que es començarà a solucionar a partir de dilluns vinent, quan Santiago es reunirà amb la batlessa Aina Calvo per analitzar la situació. El Govern es gastarà uns 17 milions d'euros el 2008 per atendre les necessitats que preveu la Llei de dependències. Aquesta partida pressupostària ha estat la que ha experimentat un major increment a la Conselleria d'Afers Socials, s'ha duplicat de sobres.

Per altra banda, la consellera recordà que, per accedir a una d'aquestes places, és necessari que la persones, que hi opten, obtinguin la valoració de la seva dependència per part del Govern. A l'actualitat, hi han accedit 2.400 residents d'un total de 8.200 sol·licitants, mentre que la resta d'expedients encara es troben en estudi. Pel que fa al centre per a persones dependents amb grans discapacitats físiques de Joan Crespí (les places del qual no estan dins les 1.113), la consellera detallà que es destinarà al tractament ambulatori del col·lectiu i com a unitat de respir. Les places residencials per a aquests malalts s'ubicaran a Son Güells, on tindran prioritat els afectats pel pàrkinson.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris