algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

«Tots els mallorquins duim dins nosaltres un home del temps»

Joan Barceló, meteoròleg per convicció i home del temps d'IB3

Joan Barceló Trobat (Algaida, 1977) és llicenciat en Geografia per la UIB i graduat superior en Meteorologia i Climatologia per la Universitat de Barcelona. Després de realitzar les pràctiques en el Servei Meteorològic de Catalunya començà a col·laborar en distints mitjans audivisuals. Des de fa dos anys i mig és l'home del temps d'IB3 Televisió.

- Meteoròleg és, actualment, la professió de moda?

- Tradicionalment el meteoròleg era aquell professional que, per oposició, entrava en el Centre Meteorològic, però avui la definició és aplicable a totes les persones que treballam en la previsió del temps, com és el meu cas. Respecte a estar de moda, és cert que aquest mes d'octubre hem tingut molta presència, a causa dels temporals que hem viscut, però allò cert és que preveure el temps forma part de les nostres tradicions populars més arrelades a la terra, pròpies d'una cultura rural que avui s'ha perdut. Avui la gent necessita que algú li digui quin temps farà; de fet tots els mallorquins duim un home del temps a dins.

- Arribarem a destriar la meteorologia de la climatologia?

- Per posar un símil cinematogràfic, la climatologia és equivalent a una pel·lícula de dues hores i la meteorologia és un fotograma, una petita part de tot el conjunt. La climatologia necessita dades, d'almenys 30 anys, per poder ser fiable en les seves conclusions, mentre que la meteorologia analitza el temps que farà demà. En general tenim poca cultura climàtica i ens movem sempre pel darrer esdeveniment que hem viscut. La frase d'«això no havia passat mai» tan utilitzada aquests dies, no és rigorosa; de fet, la majoria de fenòmens meteorològics que hem viscut darrerament ja s'havien donat abans a Mallorca,encara que potser no amb tanta força,però simplement no els recordam. La climatologia ens ajuda a no oblidar-los.

- Deveu estar ja fart de sentir parlar del canvi climàtic....

- Està demostrat que l'acció de l'home contribueix al canvi climàtic, però tampoc podem creure que cada anomalia del temps es deu al canvi climàtic; en aquest punt pens que hem de ser molt rigorosos. El que sí pot fer l'estudi del canvi climàtic és donar-nos una eina per provar d'evitar els seus efectes amb vistes al futur, que encara hi som a temps. Ara bé, això no vol dir que haguem de culpar el canvi climàtic dels cap de fibló ni de les torrentades, perquè sempre hi hagut caps de fibló,encara que sovint es formaven dins la mar i la gent no els percebia, i sempre s'han desbordat els torrents. Sovint atribuïm al canvi climàtic responsabilitats nostres: si construïm devora un torrent és probable que, en cas d'inundacions, tinguem problemes, però això no és culpa del canvi climàtic sinó de la nostra imprevisió.

- La informació meteorològica és l'única que sempre interessa a l'espectador televisiu?

- Interessa a tothom perquè afecta, d'una manera o altra, a tothom, i a més aporta un nivell de fiabilitat molt alt. Com ha dit abans, a la Mallorca rural tothom estava pendet del temps i l'observava en el seu propi redol perquè afectava la seva vida. A la cultura urbana actual la previsió del temps conserva la seva importància, i això es nota perquè es magnifiquen sempre les errades i no es valoren els encerts, que són la majoria dels casos.

- Fins a quin punt és important saber comunicar en la vostra tasca com a home del temps?

- En tres minuts hem d'explicar quin temps ha fet, perquè i quin farà demà. Es important ser didàctic, clar i directe i deixar de banda dades més científiques. Allò important és transmetre credibilitat a l'espectador, tot i tenir molt present que l'home del temps, al cap i a la fi, només transmet previsions, però no emet certeses.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris