algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

Afluència massiva als cementeris

Milenars de mallorquins recordaren els seus difunts en una assolellada i tranquil·la festivitat de Tots Sants

70368

La regidora Begoña Sánchez i la batlessa Aina Calvo dipositaren una corona de flors a la fossa comuna. Foto: J.T.

Més de 40.000 persones -segons càlculs de la Policia Local de Palma- visitaren al llarg de tota la jornada d'ahir els cementeris de la capital mallorquina per rememorar els familiars difunts amb motiu del seu gran dia, la tradicional festivitat de Tots els Sants, marcada per un ambient primaveral. Expressions de records, acompanyats d'instants íntims, de silencis, de reflexions i de respecte, envoltaren les sepultures dels cinc camps sants de Ciutat (Establiments, Sant Jordi, Palma, la Vileta i Gènova) que, tot i gaudir de més afluència que qualsevol altre dia de l'any, conservaren el seu clima habitual de calma, de tranquil·litat, de la pau que se sol respirar en aquests recintes.

Enmig de les sepultures lluïen els colors vermells, els grocs, els violetes, els blancs... Els arcs de Sant Martí més alegres i més llampants es desprenien de totes les corones i dels rams, amb unes flors que competien per voler ser les més boniques i poder enaltir, així, la imatge dels qui ja no hi són. Els familiars s'encarregaren de la resta, de repetir als seus éssers, o bé amb paraules o bé amb escrits afectuosos, que ningú dels seus no els ha oblidat i que es mantenen vius dins la memòria. En aquest ambient, amb moments de nostàlgia i de dol, la comitiva institucional, encapçalada per la batlessa, Aina Calvo, acompanyà els ciutadans de la capital en aquesta jornada de reconeixement als difunts. Per la mateixa raó, cap membre de l'equip de govern, de manera oficial i en comitiva, tampoc no assistí a la missa religiosa. «És un dia de memòria als difunts i els representants institucionals l'únic que feim és acompanyar els familiars. No ens desvinculam de res, participar a l'acte ecumènic és una decisió personal», expressà Calvo.

Així, la comitiva de Cort estigué representada per tots els grups polítics del consistori a excepció dels dos membres del Bloc, Nanda Ramon i Eberhard Grosske. Per part del PSOE hi foren presents, a banda de la batlessa, la regidora i presidenta de l'EFM, Begoña Sánchez, el regidor de Mobilitat, Joaquín Rodríguez, i de la Policia Local, Antonio Donaire. També hi assistí el portaveu d'UM a Palma, Miquel Nadal, i el regidor d'Esports, Antoni Moragues. Del PP no hi faltà la cap de l'oposició, Catalina Cirer, ni les regidores Margalida Ferrando i Catalina Terrassa. El seguici de Cort visità durant tot el matí els tres cementeris municipals: Sant Jordi, Establiments i Palma. En aquest darrer es dipositaren corones de flors a les sepultures dels empleats municipals, de les víctimes per la llibertat, al panteó de bombers i a les fosses comunes, l'antiga i la nova. A tots els llocs, el diaca dirigí les pregàries de record. Al cementeri de Palma descansen els ossos de devers 400.000 ciutadans. Des de mitjan segle XIX ha experimentat cinc ampliacions fins a oferir les més de 38.500 unitats d'enterrament actual.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris